Читај ми!

Zamena dotrajalih kotlova u kragujevačkoj toplani, efikasnije grejanje od sledeće godine

U Kragujevcu su počeli radovi na modernizaciji sistema daljinskog grejanja i kotlarnice na gas. Nova toplana bi trebalo da počne da radi naredne godine. Projekat je vredan 18 miliona evra, a sredstva je obezbedila Vlada Srbije preko Evropske banke. Ukupna vrednost velikih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu je iznad 320 miliona evra, kaže premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je, sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, u Kragujevcu obišla početak radova na modernizaciji sistema daljinskog grejanja i izgradnji kotlarnice na gas.

"Energetika" greje više od 22.000 potrošača u Kragujevcu i to na mazut i ugalj.

Radovi na zameni dotrajalih 50 godina starih kotlova u toplanama Kragujevca trajaće 120 dana kako bi nova, energetski efikasnija toplana, mogla da bude puštena u probni rad već u sledećoj grejnoj sezoni.

Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, preko Evropske banke, u iznosu od 18 miliona evra.

Premijerka je izjavila da je ukupna vrednost velikih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu iznad 320 miliona evra.

"Radi se o tri projekta, jedan je toplana tako da se Kragujevčani više ne greju na ugalj već da se greju na gas i da očistimo pepelište. Drugi je ogroman problem nesanitarne deponije Jovanovac, i treći ogroman projekat je upravo zaštita voda - a to je izgradnja oko 360 kilometara kanalizacione mreže i čak tri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", rekla je Brnabić.

Ministarka Irena Vujović kaže da sada konsultanti evropskih banaka za obnovu i razvoj intenzivno rade na studiji, kako bi našli najbolji način, tj. rešenje za reciklažu pepela.

"Da bi se poštovali principi cirkularne ekonomije u skladu sa zelenom agendom, da vidimo od pepela i postojeće šljuke šta je to što može da se napravi da dobije dugo upotrebljivu vrednost", rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, najizvesnije je da će se to koristiti u građevini i izgradnji puteva.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво