Читај ми!

Srušen dimnjak simbol zlatnog doba RTB-a Bor, sada će tu biti energana

Posle šezdeset godina srušen je simbol Bora – stari dimnjak. Iako ih je višedecenijskim zagađenjem vazduha doveo na listu crnih ekoloških tačaka u Evropi, Borani su ga smatrali istorijom grada i rudarstva.

Stari topionički dimnjak u borskom rudniku otišao je u istoriju. Pre miniranja, ekipa RTS-a snimila ga je poslednji put.

Bio je visok gotovo stotinu metara. Od 1961. godine do danas bio je simbol ne samo grada Bora već i ondašnje velike Jugoslavije, danas države Srbije.

Borani su navikli da žive od rudarstva, a dimnjak ih podseća na zlatno doba RTB-a.

Procena stručnjaka je da je dimnjak nestabilan i sa napuklinama.

"U suštini, bolje je da ga srušimo mi sami, nego da se uruši sam i tom prilikom napravi mnogo veću štetu, nego ovako", kaže Saša Perišić, rukovodilac sektora za bezbednost "Ziđina" u Boru.

Na mestu gde je bio srušeni dimnjak, biće sagrađena energana velike snage, koja je neophodna topionici. Ulaganje u novu opremu već daje rezultate, pa je zagađenje vazduha sumpor-dioksidom daleko ispod tolerisanih 100 mikrograma po kubnom mestu vazduha.

"Mislim da je dobro što se radi na uvođenju novih tehnologija, savremenih tehnologija, ekoloških tehnologija, a istorija će biti zapamćena za Bor i Borane i dimnjak će biti u našim vizijama", kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Budžet grada Bora uvećan je za 30 posto od kada su Kinezi preuzeli borski rudnik, a sa novim rudnikom "Čukaru Peki", Srbija će, iza Poljske, biti na drugom mestu u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво