Читај ми!

Novi Sad obeležio godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predstavnicima Vojske Srbije, Udrženja rezernih vojnih starešina i predstavnicima novosadskog SUBNOR-a, položio je vence na Spomen groblju u Novom Sadu i Spomeniku Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju u slavu oslobodiocima Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Na današnji dan pre tačno 77 godina sovjetske i partizanske trupe oslobodile su Novi Sad od okupacionih snaga, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naveo da je taj dan jedan od najznačajnijih datuma u istoriji najvećeg grada severne srpske pokrajine.

"To je dan koji donosi svetlost i koji je praktično dao nadu i budućnost za razvoj grada, dan koji je nama potomcima svih znanih i neznanih junaka koji su doneli oslobođenje, dao šansu da se razvijamo kao univerzitetski, politički i privredni centar, te da jednog dana postanemo Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture", kazao je Vučević uz napomenu da bez žrtava oslobodioca život kakav danas poznajemo ne bi bio moguć.

Kaže da se nada da su današnji žitelji Novog Sada dostojni potomci velikih dela predaka oslobodilaca, uz poruku da nikada ništa neće moći da umanji snagu sećanja na sve neznane i znane junake, te da je Novi Sad grad heroj.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Novom Sadu Milovan Vujić kazao je danas nakon polaganja venaca da nikada više ne smeju da se ponove zločini koje su upamtili Vojvodina i Novi Sad tokom Drugog svetskog rata.

"Kao potomak moje braće koja su izginula u 12. Vojvođanskoj brigadi, čuvam tradiciju narodnooslobodilačke borbe. Današnji je dan vrlo značajan, jer su građani Vojvodine i Novog Sada platili ogromnu cenu svojim životima, stradanjima pre svega 1942. godine, kada su mnogi bačeni pod led na Dunavu", naveo je Vujić uz napomenu da se istorija ne treba prekrajati i da je nužno da se očuvaju tekovine NOB-a.

Povodom Dana oslobođenja, ali i 9. i 25. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad, odnosno kad je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Gradskoj kući su uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja Grada zaslužnim građanima i institucijama Novog Sada.

"Malo je reči kojima možemo opisati čast koju ste nam ukazali, ali i teret koji ste nam dali, da i u budućnosti opravdamo sve ono što ste nam dali i u šta ste verovali, a najviše što ste u nas verovali", rekla je stonotenisarka i paraolimpijka Borislava Perić Ranković.

Među dobitnicima najviših gradskih priznanja je i nedavno preminuli foto-reporter Jaroslav Pap, a oktobarska nagrada je posthumno uručena njegovom sinu.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво