Читај ми!

Ljubav prema životinjama pretočila u beskompromisnu borbu za njihova prava

Godišnje se u Srbiji, prema proceni udruženja za zaštitu životinja, na ulicu izbaci 250.000 pasa i mačaka. Zakon o dobrobiti životinja taj problem ipak ne rešava, zbog čega su brojna udruženja pokrenula inicijativu za njegovo poštovanje i doslednu primenu. Grad Kruševac je redak primer dobre prakse u zbrinjavanju napuštenih životinja.

Ljubav prema životinjama, Lela Bucek je osnivanjem Udruženja "Orpak", pre desetak godina, pretočila u beskompromisnu borbu za njihova prava.

U prihvatilištu koje je otvorila nadomak Kruševca utočište je pronašlo oko 60 pasa i mačaka, napuštenih i neretko zlostavljanih.

"Od više hiljada prijava, koje su udruženja za zaštitu životinja podnela protiv počionica prekršajnih i krivičnih dela, od 100 odsto svega nekih pet posto je procesuirano. Od toga, prava neka kazna, kazna zatvora od tri meseca je bilo 0,5 posto," kaže Lela.

Za počinioce teških krivična dela, zlostavljanje i ubistvo većeg broja životinja, zaprećena zatvorska kazna je od tri do pet godina.

Lela Bucek ističe da u svetu postoji statistika, gde su radili istraživanja od više hiljada osuđenika teških krivičnih dela, kao što su silovanja, ubistva, svi do jednog su vršili zlostavljanje, mučenje i ubijanje u adolescentno doba, i ranije.

"Samim tim, ako kažnjavamo lica koja vrše takva krivična dela nad životinjama, mi sutradan sprečavamo i bilo kakvo teže ili lakše krivično delo, nad čovekom, detetom, starijim, a to i jeste poenta," naglašava Bucekova.

Odličnu saradnju "Orpak" ima sa JKP "Kruševac", koje već 15 godina brine o napuštenim životinjama iz Rasinskog okruga. Kapacitet prihvatiliša kraj deponije u Srnju, je 250 pasa, ali su potrebe znatno veće.

Plan je da se dogodine, na periferiji grada, napravi novo, na lokaciji od dva hektara.

Snežana Radojković, direktor JKP "Kruševac" kaže da će u novom prihvatilištu sve biti mnogo bolje, modernije, savremenije, većeg kapaciteta.

"Nadamo se da ćemo tada i mnogo bolju i negu i pažnju moći da pružamo svim tim psima, a da će i mnogo dostupnije biti svim našim sugrađanima. I oni koji žele da dođu i da posete prihvatilište i da vide pse, ali i da udome nekog od njih," poručuje Radojkovićeva.

Tu mogućnost imaju i sada. Iz Srnja do novih vlasnika u zemlji i inostranstvu mesečno odlazi oko 30pasa.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво