Читај ми!

Ziđin: U utorak rušenje dimnjaka stare topionice RTB-a Bor

Dimnjak stare topionice RTB-a Bor izgrađen od cigala pre 60 godina biće miniran i srušen po projektu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, saopštila je kompanija Ziđin.

U saopštenju kineske kompanije koja je vlasnik 63 odsto akcija RTB-a Bor navodi se da je "Ziđin" primenio sve zaštitne mere kako bi se rušenje dimnjaka zakazano za 26. oktobar u 17 časova obavilo na najbezbedniji način po ljude i okolinu.

"Objekti i postrojenja u neposrednoj blizini dimnjaka neće raditi, a topionica će biti u remontu. Pripremljen je i teren, pa su radi ublažavanja seizmičkih potresa, tik ispod dimnjaka, iskopani rovovi da amortizuju njegov pad", dodaje se u saopštenju "Ziđina".

Naglašava se da je u saradnji sa policijom i gradskim Sektorom za vanredne situacije obezbeđeno da u zoni uticaja miniranja bude obustavljen saobraćaj i da početak miniranja i prestanak opasnosti signalizira sirena.

Kako se ističe u saopštenju, dimnjak je, da bi rušenje bilo bezbedno, podeljen u tri dela. Prvi i drugi biće srušeni miniranjem, a treći građevinskim mašinama.

Na njegovom 13. i 47. metru izrađen je tzv. zalom i na ta dva mesta biće postavljen eksploziv.

Navodi se da će kruševački "Trajal" za ovaj posao dopremiti 46,2 kilograma eksploziva. Prizemni deo dimnjaka, odnosno njegov treći deo, srušiće građevisnka mehanizacija.

Istorijat dimnjaka

Dimnjak koji će biti srušen izgrađen je pre 60 godina. Reč je o manjem dimnjaku, koji je nikao u prvoj fazi izgradnje RTB-a Bor.

"Ziđin" ukazuje n to da su dimnjak zidali Crnotravci i to od cigala. "Nije, kao njegov viši 'brat', uspeo da ostane imun na razorni zemljotres u Rumuniji 1977. godine, pa mu je tada polomljen vrh, a 'telo' naprslo".

Dimnjak je saniran i dograšeni su mu betonski prstenovi. Iako ga zovu "stometarski", manji dimnjak visok je 98 metara i služio je za emisiju gasova koji se stvaraju u plamenoj peći, prolaze kroz kotlove, hlade se kroz filter i ispuštaju u vazduh bez prerade u fabrici sumporne kiseline.

Otkad je stara topionica prestala da radi i plamena peć ugašena, dimnjak više nije imao nikakvu funkciju.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво