Читај ми!

Dan oslobođenja Beograda, položeni venci oslobodiocima grada

Povodom 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, položeni su venci na Spomenik oslobodiocima Beograda. Državnu ceremoniju predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević uz prisustvo predstavnika Grada, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, predstavnika Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana, Gruzije i generalnog konzulata Jermenije u Republici Srbiji.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da naša zemlja danas obeležava pobedu koja je bila vesnik oslobođenja Srbije u Drugom svetskom ratu.

"Ovde smo da odamo počast našim precima, žrtvama koje su svoje živote dale da bismo mi danas živeli u miru i slobodi. Neka im je večna slava i hvala", izjavila je ministarka.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević poručio je da građani treba da se ponose što je naša zemlja, uz velike žrtve, bila na strani antifašizma i civilizovanog sveta.

"Ponosni smo na heroje koji su nam omogućili da danas živimo slobodno. Nikada ne treba da se stidimo istorijske uloge koju smo imali jer smo uvek bili na strani antifašizma, modernog, civilizovanog i naprednog sveta.

Ne treba da se stidimo uloge u borbi protiv fašizma, ovo je slavan datum naše prošlosti i obeležavaćemo ga s ponosom i ubuduće. Ako budemo okretali glavu od svoje slavne prošlosti, može nam se desiti da nam se istorija ponovi.

Fašizam nikada do kraja nije mrtav, pojavljuje se u različitim društvenim formama i ako ga ne prepoznate, preti opasnost da opet imamo fašizam u sopstvenom društvu i zato je obrazovanje bitno, da mlade generacije učimo i upoznamo sa svojom slavnom prošlošću", rekao je Nikodijević.

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, potpredsednik Vlade i ministar odbrane, dr Nebojša Stefanović, položio je venac u Aleji streljanih rodoljuba 1941–1945. na Novom groblju.

"U ovakvom danu dužni smo da se setimo koliko je skupa sloboda koju su naši preci, osvedočeni rodoljubi i borci protiv fašizma, platili i svojim životima da bismo mi danas živeli u nezavisnoj i slobodnoj zemlji.

Zato smo danas ovde da odamo poštu svim ljudima koji su ubijeni i streljani, koji su pali u borbi i koji su neumorno od 1941. do 1944. i do oslobođenja Beograda bili uz svoju zemlju i uz svoj narod, ne razmišljajući čak ni o svojim životima", rekao je Stefanović.  

Povodom Dana oslobođenja Beograda održan je i memorijalni defile od hotela "Moskva" na Terazijama do palate Albanija u kome su učestvovati predstavnici Grada, ratni veterani, predstavnici SUBNOR-a i građani.  

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво