Читај ми!

Ziđin: Nedeljno više od 50 organizovanih krađa metalnog otpada, svakodnevni napadi na obezbeđenje

Za nedelju dana kompanija Ziđin registrovala je preko 50 neovlašćenih upada u krug preduzeća. U pokušaju da ukradu metalni otpad prošle sedmice evidentirano je 859 osoba, a jedanaestoro njih predato je policiji. U nekoliko navrata došlo je i do tuče, povređena su četiri radnika obezbeđenja, a intervenisala je i policija, saopšteno je iz Ziđina.

Samo u toku jedne sedmice dogodi se da preko 50 puta kradljivci sekundarnih sirovina pokušaju, a ponekad i uspeju, da ukradu metalni otpad iz kruga "Srbija Ziđin Koper".

U tome ih ne sprečavaju ni zid, koji je oko svojih metalurških pogona kompanija izgradila u Topionici, a koji oni sve više oštećuju, ni video-nadzor, a ni činjenica da će morati da se suoče sa službenicima firme koja obezbeđuje kompanijsku imovinu i sa policijom.

Niko od njih, a za nedelju dana ih bude registrovano i preko 850 sa tom namerom, ne preza ni od toga da se fizički obračuna sa zaposlenima, fizičko-tehničkim obezbeđenjem ili policijom, koja skoro svakoga dana interveniše.

"Za nedelju dana dogodila su se 54 upada "trećih lica" sa jasnom namerom otuđenja imovine. U pokušaju da ukradu metalni otpad evidentirano je 859 osoba, a jedanaestoro njih predato je policiji. U nekoliko navrata došlo je i do tuče, povređena su četiri radnika obezbeđenja, a intervenisala je i policija. Sprečeno je otuđenje oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice, limova i to je rezultat ove neslavne statistike u proteklih sedam dana", kaže rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju Saša Perišić.

Iako se više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnji i havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama. 

"Oružje se može upotrebiti samo u krajnjoj nuždi, što je za procenu veoma diskutabilno. Kako reagovati u situaciji kada do sukoba dođe sa 30 ljudi, koji u rukama imaju metalne predmete kojima mogu naneti teške povrede? Službenici obezbeđenja koji imaju iskustva kroz postupke u tužilaštvu i na sudu, kažu da imaju utisak da su kod nadležnih državnih organa lopovi zaštićeniji od njih", stiče Perišić.

Zato je neizostavno potrebno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnih sirovina usaglase sa potrebama privrede.

"Pozivamo sve one koji imaju ingerencije da regulišu otkup sekundarnih sirovina kako bi svi oni koji donose prikupljeni metal imali obavezu da se evidentiraju, ali i da dokažu poreklo sekundarne sirovine", apeluje Perišić.

"Srbija Ziđin Koper" će zbog sve učestalijih napada na imovinu angažovati još jednu kompaniju koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво