Читај ми!

Vučić obišao Zemunsku gimnaziju

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je, povodom dana škole, Zemunsku gimnaziju, osnovanu 1858. godine, a koja je posle obimne rekonstrukcije postala jedna od najmodernijih škola u Srbiji i regionu.

U Zemunskoj gimnaziji, jednoj od dve najstarije u Beogradu, koju je pohađao i predsednik Vučić, do sada je maturiralo 40.000 đaka.

Vučića su ispred škole dočekali njegova nekadašnja razredna, profesorka ruskog jezika Irina Galkina, kojoj je predsednik doneo buket cveća, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, sekretar za obrazovanje Slavko Gak.

"Ovo zaista izgleda fenomenalno", rekao je Vučić, koji se u razgovoru sa domaćinima prisetio svojih školskih dana, tadašnjeg izgleda škole u kojoj je proveo četiri godine, a direktor škole mu je uručio monografiju.

Vučić je obišao renovirane kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu.

U obnovu škola uloženo 22,7 milijardi dinara

U proteklih nekoliko godina država je uložila 22,7 milijardi dinara, odnosno 200 miliona evra u obnovu škola u Srbiji, istakao je Aleksandar Vučić, posle obilaska Zemunske gimnazije. 

U obraćanju prisutnima rekao je da je u Srbiji obnovljeno 180 škola, te dodao da je samo u dve ili tri škole uloženo više nego u Zemunsku gimnaziju, a da će najskuplja biti škola u Sjenici koja košta deset miliona evra, zato ima najviše đaka.

Vučić je ispričao kako je jednom Marka Blagojevića pitao kako može da košta obnove škole 80 miliona evra, ako klinički centar košta 60 do 70 miliona evra, na šta mu je Blagojević odgovorio da ne treba da kuka, jer se u sto godina samo jednom ukaže prilika da se u pet ili 10 godina napravi toliko stvari.

Ukazao je da je država uložila u kompletnu rekonstrukciju Zemunska gimnazije nešto više od 4,5 miliona evra i naglasio da škola sada izgleda predivno.

"Ovako škola nije izgledala u naše vreme, ni blizu. Mnogo sam srećan što danas izgleda lepše", kazao je Vučić.

Podsetio je da je ta škola iznedrila mnogo divnih ljudi, ali i ljude koji su zadužili našu zemlju: od Save Šumanovića do Branka Pešića i mnogih drugih velikana.

"Mnogo sam srećan što smo za one koji danas pohađaju ovu školu mogli da učinimo nešto", rekao je Vučić, zahvalivši se direktoru i nastavnom osoblju, ali i posebno Lazaru Davidoviću, dekanu Medicinskog fakulteta, nekadašnjem đaku Zemunske gimnazije, koji je došao na ovu svečanost.

"Srećan sam što sam video mnogo mladih profesora i veličanstvenu energiju", kazao je, zahvalivši se i svojoj profesorki ruskog Irini Velkini, jer je došla da se sretne s njim.

Vučić je poželeo da se đaci u obnovljenoj školi osećaju kao kod svoje kuće, a direktoru se zahvalio što ima snage da uči našu decu, da se bori za njihovu i budućnost naše Srbije.

"Srećan sam što sam proveo jutro na neki način u svojoj školi. Kada sam ulazio unutra pitao me Blagojević 'sećaš li se keramičkih pločica', rekao sam 'naravno. Nisam proveo par dana u ovoj školi, već mnogo godina'", preneo je.

Predsednik je najavio da će se nastaviti rad na obnovi škola i istakao da je Zemunska gimnazija jedna od najlepših zgrada u Zemunu, a i možda i u Beogradu.

"Ovo dekorativno spoljno osvetljenje moramo da ga napravimo svuda, jer sada Zemunska gimnazija sija i noću", dodao je Vučić, poželevši Zemunskoj gimnaziji da radi još 163 godine, a đacima da budu uspešni, vredni i pošteni ljudi.

Direktor Gimnazije: Obavljena ozbiljna rekonstrukcija zgrade

Prema rečima direktora Gimnazije Miloša Bjelanovića, od aprila prošle godine do početka ove školske godine obavljena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima danas škola ima 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom.

Bjelanović je za Tanjug precizirao da Gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

"Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imaće pametne table koje profesorima omogućavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine", naveo je Bjelanović.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uređene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice.

Uskoro Hilandarski kutak

Direktor je najavio i da će Gimnazija biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

"U Gimnaziji će biti Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara", objasnio je Bjelanović.

Podseća da su bivši đaci Gimnazije uspešni i širom sveta u svim oblastima.

"Među njima najpoznatiji su kao političar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novaković, najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimnazije dobijaju nagrade, nadam se da ćemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu,...pisac David Albahari. Tu su i umetnici počevši od Save Šumanovića, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević – prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912. odbranio rad na Sorboni", rekao je ranije za Tanjug.

Među uspešnim đacima Gimnazije je i mladi Filip Bošković sa Kembridža, čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od pi-si-ar testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida i drugih respiratornih infekcija.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво