Čitaj mi!

Jedna ulica na Karaburmi prekopava se šesti put – kada će se tome stati na put

U jednoj ulici na Karaburmi, radnici već šestu godinu zaredom prekopavaju asfalt. Svako komunalno preduzeće tvrdi da ima svoje razloge za to. Stanari ove ulice se s pravom bune. Ne samo da smeta, nego i košta. I tako već šest godina.

U Ulici vojvode Micka na Karaburmi, kao u onom vicu - kada bagerista sa nestrpljenjem pita radnika koji asfaltira ulicu kada će završiti, da bi ponovo mogao da počne da kopa.

E, tako je i ovde. Od rekonstrukcije, pre šest godina, ova ulica je nekoliko puta raskopavana zbog polaganja raznih cevi i instalacija.

Živojin Stošić, stanar, kaže da je 2016. proširen grejni sistem za zgradu, a 2017. je ulica asfaltirana, godinu ili dve kasnije kopa se novoasfaltirana ulica, pa godinu ili dve opet.

"Ovo sada je treće kopanje posle asfaltiranja ulice. Manja kopanja i ne brojimo", kaže Stošić.

Trenutno je ulica raskopana zbog zamene 110-kilovatnog kabla, koji strujom treba da snabdeva najveći deo centra Beograda. Radovi se izvode u okviru 10-godišnjeg plana, a počeli su u septembru. Prethodno su morali da budu završeni drugi poslovi, kako ne bi došlo do problema u snabdevanju strujom, kažu u Elektromreži Srbije, koja je investitor.

"U tom periodu neraspoloživosti alternativnog pravca napajanja Beograd 6 bilo je nužno da radovi iz pravca Karaburme budu započeti u septembru 2021. godine. Oni su započeti raskopavanjem ulica iz pravca Karaburme, u Ulici vojvode Micka i započeto je raskopavanje 10. septembra. Očekuje se da završetak radova u toj ulici bude do 30. novembra", rekla je Nadica Stojanović, izvršni direktor EMS-a.

Bageri se po završetku radova u Vojvode Micka sele u Ulicu Marijane Gregoran. I tamo je slična situacija. Taman su završili jednu rekonstrukciju, a sada će ponovo kopati.

Stojanovićeva kaže da će radovi biti završeni do kraja ove godine. "Sledeće godine planiramo nastavak ka Starom gradu i u drugoj polovini 2022. planirano završetak polaganja novog kablovskog voda", kaže izvršna direktorka EMS-a.

Svako javno i komunalno preduzeće ima svoje planove i razloge što radovi počinju baš u određeno vreme. Malo bolja koordinacija među njima bila bi ne samo jeftinija, nego bi i građani bili zadovoljniji. Ali nje, po nepisanom pravilu, nema.