Читај ми!

Nemačka i Srbija potpisale deklaraciju o strateškoj saradnji u klimatskom delovanju

Nemačka i Srbija su potpisale deklaraciju o strateškoj saradnji u klimatskom delovanju. Time su dve zemlje još jednom potvrdile spremnost da zajednički učestvuju u globalnoj borbi protiv klimatskih promena i da zajednički rade na stvaranju zelene, održive i efikasne ekonomije. Potpis podrazumeva i 309 miliona evra nemačke pomoći.

Pored podrške zelenoj ekonomiji Evrope koja se u ovom trenutku suočava sa brojnim izazovima kao što je energetska kriza, sporazum je značajan i za naš reformski put. Očekuje se da godišnji izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu bude pozitivan, jer je poslednjih meseci intenziviran rad u oblasti vladavine prava i da bi mogao da bude otvoren i klaster četiri.

"U kojim oblastima će nas Nemačaka posebno podržati, a to su oblasti iz klastera 4 – energetika, transport, zaštita životne sredine, klimatske promene, digitalizacija i transevropske mreže", rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

"Važan deo ovog zelenog sporazuma je primena zelenog plana kroz pravednu tranziciju. Ljudi moraju da vide da se ne radi samo o uštedi ugljen dioksida, već da su u pitanju životi i za to svi moramo da se borimo", istakla je Marija Flahsbart, državna sekretarka u nemačkom ministarstvu za ekonomsku saradnju.

Nakon decenija nebrige i neulaganja u zaštitu životne sredine i energetsku tranzicije, Vlada je kao osnovne ciljeve postavila unapređenje kvaliteta vazduha, upravljanje čvrstim otpadom kroz otvaranje sanitarnih i regionalnih deponija i reciklažnih centara i upravljanje otpadnim vodama.

"To su i najveće investicije koje mi imamo kao Vlada Republike Srbije u ovom trenutku, a dovoljno o tome kolike su potrebe govori i podatak da je procenjeno da je potrebno ukupno ulaganje od šest milijardi evra samo u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda", navela je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Nemačka je sa dve milijarde evra do sada najveći pojedinačni bilateralni donator i jedan od najvećih pojedinačnih investitora sa 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 70.000 ljudi.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво