Читај ми!

Vranjska banja ima najtopliju vodu u Evropi, a u Bujanovačkoj koriste i gas i blato

Srbija je bogata izvorištima pijaće vode i banjama. Samo u Pčinjskom okrugu radi nekoliko fabrika vode i dve banje – Vranjska sa najtoplijom vodom u Evropi i Bujanovačka u kojoj se za terapije, osim vode, koriste gas i blato.

Okolina Bujanovca, selo Ljiljance, improvizovana česma iz koje godinama teče voda. U njoj, vidljivo je, ima gasa, a po mirisu, reklo bi se i sumpora. Mnogi ovu vodu koriste, uglavnom za zalivanje bašti.

Meštanin Levosoja, obližnjeg sela, Miroslav Bogdanović, svedoči da je u okolini njegove kuće postojala fabrika vode pre tridesetak godina.

"Znamo da smo na tom području gde je bogato, ovde ima više vode, prostire se neka velika stena. Ovi što su bili iz Geozavoda, bušili su i kod mene u plac, ja imam vodu na devet metara koja isto ima žicu kisele vode, tako da je ovo područje zaista bogato vodom. Dosta zemalja nema vodu, a mi smo bogati, prebogati vodom", kaže Bogdanović.

Dve fabrike vode samo u opštini Bujanovac. Jedna koju smo posetili i koja je 100 posto u domaćem vlasništvu, koristi 7 izvora i godišnje proizvede 30 miliona litara vode, voda sadrži prirodno rastvoren ugljen dioksid.

On izvire sa dubine od 390 metara. Kako iz kompanije navode u saopštenju, voda sama izlazi na površinu zemlje takozvanim "samoizlivom" i na taj način, već 45 godina, stiže iz prirode, ne narušavajući njen sklad. Ta termomineralna voda, neprerađena, koristi se u hidroterapiji u Bujanovačkoj banji, u bazenima i kadama.

"Mineralna voda je natrijum-hidrokarbonatna, sulfina, ugljeno-kisela voda sa temperaturom negde od oko 43 stepena, tako da se direktno koristi u terapijske svrhe i pri tome ne gubi svojstva, nit se hladi, nit se greje", objašnjava direktor Stacionara u Bujanovačkoj banji dr Goran Nedeljković.

Ove fotografije svedoče da je tako bilo i pre više decenija. A i danas se primenjuje blatna, peloidna terapija.

"Treći prirodni faktor koji koristimo u lečenju je ugljen-dioksid, i po tome je Bujanovačka banja specifična. Mi smo jedini na Balkanu koji posedujemo prirodni gas ugljen-dioksid, i koristimo u lečenju najčešće cirkulacionih promena", navodi doktor Nedeljković.

Specifična je i Vranjska banja, jer ima mineralnu vodu koja je najtoplija u Evropi. Temperature od 94 do 110 stepeni Celzijusovih, kapaciteta 140 litara u sekundi, voda izbija na površinu zemlje iz desetak izvora.

"Jedinstvena kao takva, a ne samo što je takva, nego ona je veoma lekovita zato što u sebi sadrži visok procenat vodonik-sulfida, odnosno sumpora, i kao takva se koriste njena lekovita svojstva. Mada ima i drugih minerala, naravno. A poznata je još od doba Rimljana", navodi direktorka Stacionara u Vranjskoj banji dr Slađana Stošić.

U ovoj banji koja je nedavno privatizovana, ne koriste termomineralnu vodu samo kao lek. Izgrađeni su toplovodi, pa se vodom zagreva zgrada Specijalne bolnice za rehabilitaciju, kao i javne ustanove poput opštine, škole, vrtića.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво