Читај ми!

Petnaest godina postojanja doktorskih akademskih studija Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je petnaest godina postojanja doktorskih akademskih studija. Njihovo uvođenje bila je fundamentalna promena u organizaciji doktorskih sudija, koju je nametnuo razvoj nauke, kažu profesori. Povodom jubileja održana je promocija Dana studenata doktorskih akademskih studija.

U proteklih petnaest godina doktorske akademske studije je završilo 350 doktoranada. A oni imaju i svoju sekciju.

"Naši glavni ciljevi su unapređenje kvaliteta nastave na doktorskim studijama, unapređenje odnosa između mentora i kandidata, da se vreme studiranja i dužina trajanja doktorskih studija što je moguće više skrati, a da se pri tome poveća kvalitet doktorskih disertacija", kaže asistentkinja Gorica Marić, predsednica Sekcije studenata DAS.

"Uslovima studija jako sam zadovoljna. Prvenstveno zbog te multidisciplinarne saradnje, imala sam odličan odnos i sa mentorom i sa komentorom, i mislim da smo postigli odličan rezultat", dodaje doc. Bojana Božić Cvijan.

Medicinski fakultet je među prvima u Evropi dobio ORFEUS akreditaciju za organizaciju i izvođenje doktorskih akademskih studija iz oblasti medicine i biomedicinskih nauka u skladu sa evropskim standardima.

"Benefiti su veliki, zato što su sa uvođenjem doktorskih studija uvedeni različiti kriterijumi, potpuno različiti kriterijumi za mogućnost završetka doktorskih studija koji su obuhvatali i publikovanje originalnog rada kao preduslov da se doktorska disertacija odbrani", objašnjava akademik Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jasna je i strategija za budućnost.

"Ono na čemu se radi jeste da se doktorske studije i klinička specijalizacija kombinuju. To je ekvivalent takozvanog lekar naučnik što je dosta rašireno u Americi, a počinje i na evropskim univerzitetima da bude prihvaćen koncept", ističe prof. Tatjana Pekmezović, prodekanka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nagrađeno je sedmoro najboljih doktoranada. Profesor Lazar Davidović, koji na dekansku dužnost stupa prvog oktobra, kaže da je osnovni zadatak da se zadrži postojeći nivo doktorskih akademskih studija.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво