Читај ми!

Penziju stekli u belom svetu, a kako da starost provedu u Srbiji

Mnogo je naših ljudi koji su penziju stekli po belom svetu. Ima i onih koji su ostali sami, ne mogu više da brinu o sebi, a njihove penzije nisu dovoljne za smeštaj u neki od zapadnoevropskih domova. Zbog toga se često obraćaju Kancelariji za dijasporu sa pitanjem kako bi mogli da se vrate u Srbiju i smeste u starački dom.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare, rekao je da je kapacitet domova oko 10.000 mesta, da ima dosta onih koji ulažu u ovaj biznis sa mnogo većom kvadraturom po svakom korisniku i u mnogo lepšim delovima naše zemlje, tako da privatnih domova ima u skoro svakom mestu.

"Kvalitet usluga se diže, imamo sve više medicinskog osoblja. Ne treba da se postavlja pitanje da li naša usluga zaostaje za drugima u svetu. Ima domova koji su u mnogo boljem stanju nego u drugim zemljama", naveo je Milovanović.

Naglašava da sve one koji imaju inostrane penzije mogu da budu primljeni u domove u Srbiji bez ikakvih problema. 

Kaže da je obično razlog za nepoverenje neznanje, jer kada neko provede 30 godina u inostranstvu ne zna šta se ovde dešavalo.

"Možemo čak i strance da primamo, ni tu nemamo nikakvu smetnju, jer se lako regulišu papiri", naglasio je.

Milovanović je rekao da je Udruženje privatnih domova za stare napravilo protokol sa "Dijaspora grupom", oni imaju šezdeset predstavništava širom sveta.

"U Srbiji je to Miša Ćirić. Njega korisnici mogu da pozovu i onda se organizuje ko će koga da smesti. O našem udruženju i 'Dijaspora grupi' budući korisnici mogu da pronađu sve potrebne informacije na sajtu i da delegiraju neku od usluga koja je nekom neophodna", naveo je predsednik Udruženja, dodajući da je to vid socijalnog turizma.

Ističe da je mnogo lakše stupiti u vezu sa privatnim domom, jer su državni popunjeni.

"Mi smo brži i moderniji. Mi smo samofinansirajući i zato ne mogu da se porede cene sa državnim gde je 60 odsto radnika na teretu države", kaže Milovanović.

Predložio je, kako napominje, da privatnici polako preuzimaju te megalomanske ustanove.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво