Počeo Izborni sabor SPC

Posle liturgije, počeo Izborni sabor Srpske pravoslavne crkve, na kojem će biti izabran novi patrijarh. Za čuvara Svetosavskog trona može da bude izabran samo episkop koji najmanje pet godina upravlja eparhijom.

U Srpskoj patrijaršiji počelo zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora i procedura izbora 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Izbor je počeo svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornoj crkvi, koju je predvodio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, a potom i molitvom priziva Svetog Duha u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog, kojom počinju svi značajni skupovi u SPC.

Saborom predsedava episkop šabački Lavrentije, najstariji po rukopoloženju episkop Srpske pravoslavne crkve.

Arhimandrit Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj određen je na početku izbornog zasedanja Arhijerejskog Sabora da iz Jevanđelja izvuče ime novog poglavara Srpske pravoslavne crkve, rečeno je u Srpskoj patrijaršiji.

Episkop Lavrentije će pročitati ime novog poglavara SPC članovima Sabora.

Episkop bački Irinej rekao je novinarima ispred patrijaršije da će Sabor SPC izdati saopštenje o izboru patrijarha.

Novi patrijarh biće izabran žrebom, odnosno nasumičnim izvlačenjem ceduljice sa imenom jednog od tri kandidata koji su ušli u najuži izbor. Za poglavara crkve mogu biti birani samo episkopi koji najmanje pet godina upravljaju eparhijom.

Sabor SPC ima 44 člana, a 34 episkopa ispunjava uslov da budu kandidovani za novog patrijarha.

Procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu, i to tokom "Izbornog sabora", za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Svetog arhijerejskog sabora.

Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata - koji je, potom, kandidat za novog patrijarha - mora dobiti više od polovine glasova. Otuda, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja, a prilikom izbora patrijarha Pavla je bilo i po devet.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno "apostolskim načinom", koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.

Konkretno, članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog - na službu "Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha", koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje. Suština ovog čina je u verovanju da su "članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog". U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske pravoslavne crkve i činjenicom da u izboru patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Takav način izbora uveden je 1967. godine.

Ime novog patrijarha prvi će saznati episkop šabački Lavrentije jer, prema crkvenim pravilima, ima izabranog prvo čita najstariji po episkopskom stažu.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra i od tada vlast u SPC vrši Sinod, odnosno crkvena vlada. Za čuvara trona izabran je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво