Читај ми!

Uskoro prvi ugovor o zameni stolarije, subvencije i za solarne panele

Počinje potpisivanje prvih ugovora sa građanima koji su konkurisali za državne subvencije za zamenu stolarije. Država subvencioniše i ugradnju solarnih panela. Javni poziv traje do 1. oktobra.

Ružica Vranjković, novinarka RTS-a koja prati sektor energetike, navodi da je 67 lokalnih samouprava raspisalo poziv za domaćinstva, a da će uskoro to učiniti i Beograd.

"Tačno 67 lokalnih samouprava ušlo je u ove subvencije sa državom, potpisalo je sa Ministarstvom energetike da će pomoći i dati polovinu sredstava, dok drugu polovinu daje država. Beograd još nije potpisao. Ja sam juče kontaktirala s Ministarstvom energetike i rekli su mi da je sve u redu, biće konkurs i za Beograd. Razlog zašto još nisu potpisali je kažu taj što žele da više novca izdvoje čak i u ovom prvom pilot-projektu. Znači, povećaće sumu sredstava za te namene i očekujem da će narednih dana konkurs biti raspisan", navodi Vranjkovićeva.

Ističe da ja bitno da građani na vreme spreme potrebnu dokumentaciju i dodaje da će sledeći konkurs za sve u Srbiji biti raspisan već u novembru.

Kako kaže, zbog loše izolacije i dotrajale stolarije mi praktično "bacimo" godišnju proizvodnju jedne termoelektrane u Srbiji.

"Ove subvencije će mnogo značiti građanima. Zamenom stolarije i izolacijom ćemo uštedeti, trošiti manje energije", navodi Vranjkovićeva.

Pola novca za nabavku solarnih panela daje država

Država subvencioniše i ugradnju solarnih panela. Javni poziv traje do 1. oktobra. 

"Otvoren je 3. septembra. Ne sumnjam da će biti veliko interesovanje jer ako vi možete sa 4.500 do 5.000 evra da solarnim panelima pokrijete celokupnu potrošnju, a platićete samo 2.500 jer vam polovinu sredstava daje država sa lokalnim samoupravama, to znači da je to dobra investicija", ocenjuje Vranjkovićeva. 

Procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele potpuno je pojednostavljena. Potrebno je da se obrate "EPS Snabdevanju" da žele da postave solarne panele. "EPS Snabdevanje" će izaći na teren i sa njima potpisati tipski ugovor za postavljanje solarnih panela, odnosno za proizvodnju električne energije za njihove sopstvene potrebe.

Time i građani dobijaju novi status "kupac-proizvođač" električne energije. A to znači, struju koju tokom leta proizvedu, a premaši njihove potrebe, mogu prodati ili, najbolje, deponovati u elektrosistem EPS-a.

"Vi možete da stavite toliko panela da pokrijete sve – grejanje, bojler, potrošnju u domaćinstvu, a može i da vam ostane nešto – leti ćete proizvoditi više. Sav višak koji u tom trenutku ne potrošite, a to će vrlo često biti, vi predate mreži. I nakon izvesnog vremena, recimo noću ili u zimskom periodu, vi taj višak povučete natrag iz mreže i trošite. Tako da se radi neko akumuliranje energije, znači, deponovaćete kod EPS-a i povući tu struju kada vam bude potrebna", objašnjava Vranjkovićeva.

Navodi da su uštede u računima za struju sa solarnim panelima ogromne, a sve to zavisi, kako kaže, od broja panela koje postavite.

Dodaje da sve informacije o ovim subvencijama građani mogu pronaći na sajtu Ministarstva energetike i sajtu svake lokalne samouprave.

"Tu su im dostupni i formulari koji treba da se popune, odštampaju i predaju sa ostalom potrebnom dokumentacijom", objašnjava Vranjkovićeva.   

Govoreći o predstojećoj grejnoj sezoni, navodi da su cene uglja i drva uglavnom ostale na prošlogodišnjem nivou – 40, 45 evra po kubiku, a da je cena gasa drastično skočila.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво