Читај ми!

"Uzmi račun i pobedi" od 18. septembra, pristigli računi ukazuju na promenu u sivoj ekonomiji

Jesenje kolo nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", koja je jedna od mera u borbi protiv sive ekonomije, počinje 18. septembra. Da se u sivim tokovima nešto menja, za sada ukazuje to što je više od polovine računa stiglo iz malih radnji. U međuvremenu, devet lokalnih samouprava, čiji su građani najviše slali račune, utrošilo je nagradnih 180 hiljada evra za investicije po sopstvenom izboru.

Dečja igrališta, sportski tereni, vrtići, ali i kola hitne pomoći, neke su od investicija po meri građana. Šampioni u slanju fiskalnih računa, Vranjanci su odlučili da obnove trg i gotovo pola veka staru mozaik mapu grada. Kamen i staklo nabavljani su tada sa Venecijanskog ostrva Murano.

Statistički, svaki Vranjanac u prošlom kolu poslao je najmanje pet koverata. Procenjuje se da je baš zbog nagradne igre, jedna trećina građana Srbije počela redovno da uzima fiskalne račune.

Direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević kaže da, kako se približava drugi krug, ima sve više pošiljki. "Procena je nekih 50.000 dnevno. Do 6. septembra je stiglo 6.739.785 pošiljki", navodi Đorđević.

Više od polovine računa stiglo iz malih radnji

Da se u sivim tokovima nešto menja, za sada ukazuje i to što je više od polovine računa stiglo iz malih radnji.

Koliko je uz sve mere suzbijena siva ekonomija, znaće se krajem godine. Poslednje istraživanje iz 2017. pokazalo je da je od 2012. godine smanjena za šest odsto.

Ivan Radak iz NALED-a ističe da je 15,4 odsto BDP-a. koliko se obrće u sivoj ekonomiji, ogromna cifra od sedam milijardi evra.

"To su svi ovi auto-putevi koji se grade, pet godina plata za zdravstvene radnike. Deo tog novca je trebalo da se ulije u budžet, ali nažalost nije", dodaje Radak.

Na fiskalnim računima poslatim u prošlogodišnjem kolu nagradne igre, bilo je 100 miliona evra PDV-a. S obzirom na broj do sada pristiglih koverata, to bi se moglo ponoviti.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво