Читај ми!

Srbija pregovara sa Izraelom o nabavci protivoklopnih raketa "spajk"

Zvaničnik izraelske firme "Rafael" je, na nedavno održanom aeromitingu u Kečkemetu u Mađarskoj, za RTS potvrdio da Srbija pregovara sa Izraelom o nabavci protivoklopnih raketa "spajk".

Rekete "spajk" su najnovije generacije i lansiraju se sa postolja, oklopnog vozila ili helikoptera i uništavaju sve moderne tenkove i oklopna vozila.

Imaju domet 5,5 kilometara ili čak 10 ako ih lansira helikopter.

"U Srbiji nastupamo zajedno sa 'Jugoimportom' i radimo na promociji raketa 'spajk LR-2', koja je ovde izložena. To je ono što promovišemo u poslednje vreme. Ukoliko posao sa 'Jugoimportom' uspe, onda ćemo ponuditi i druga rešenja. To su rakete 'spajk ER' i NLOS koje imaju mnogo veći domet", rekao je Al Zaher, regionalni direktor firme "Rafael – Napredni odbrambeni sistemi".

Protivoklopni sistem "spajk" trenutno koristi 37 vojski širom sveta i do sada je proizvedeno više od 30.000 raketa.

"Familija projektila 'spajk' je jedinstvena i sastoji se od četiri vrste raketa. Dometa dva kilometra, pet, 10 i 16 i najmoćnija raketa ima domet od 32 kilometra. Sve je to napredno i ovo je sistem pete generacije. Tako da postoji mogućnost gađanja ciljeva na daljinama od dva do 32 kilometra", objašnjava Zaher.

Inače, sistem "spajk" u regionu koriste Oružane snage Republike Hrvatske na oklopnim vozilima "Patria", Slovenačka vojska na istim vozilima, dok Rumunija ima dve vrste lansera i raketa - sa borbenih vozila pešadije MLI-84 i helikoptera IAR-330.

Verzija LR-2 koja je predmet pregovora sa Srbijom, ima veću probojnost oklopa i može da probije aktivno-reaktivni oklop i posle još 1.000 milimetara pancirnog čelika - što znači da uništava sve savremene tenkove.

Ima bolji sistem nišanjenja, u radu sistema se u velikoj meri koristi veštačka inteligencija, a raketa pogađa cilj pod uglom od 70 stepeni, što znatno povećava probojnost čelika ili betona.

U odnosu na verziju LR koja se masovno koristi, nova verzija LR-2 ima povećan domet sa pet na pet i po kilometara kada se lansira sa zemlje i pogađa cilj na daljini od 10 kilometara ako se lansira sa helikoptera.

Rakete se mogu lansirati sa postolja, kada sistem opslužuju dva vojnika, zatim sa oklopnih vozila, brodova i helikoptera.

Najnapredniju verziju LR-2 trenutno koriste Izrael, Slovačka, Estonija i Australija i rakete pravi podružnica izraelske kompanije "Rafael" - firma "Eurospajk", čije je sediše u Nemačkoj.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво