Ko kupuje vredne slike i zašto je sve više onih koji prate svetske aukcije

"Stražar" među vešom, tako bi nakon pretresa kofera putnika koji je sleteo na aerodrom u Beogradu, mogla da se nazove čuvena slika Paje Jovanovića. Čuvenu sliku "Stražar" su na licu mesta oduzeli carinici, jer nije prijavljena i sada se nalazi u njihovom depou. Slika sa svim taksama vredi 137.500 evra.

Zaplenjena slika ''Stražar'' Paje Jovanovića i dalje se nalazi u depou Uprave carina, koja je odmah po otkrivanju prekršaja, podnela zahtev za pokretanje postupka.

Sudski predmet je formiran i dodeljen sudiji, a suđenje je zakazano za 7. septembar. Predviđena kazna po ovom prekršaju, neprijavljivanje robe za carinjenje, je od jednostruke do četvorostruke vrednosti robe.

To znači da bi novčana kazna, bar prema podacima koji se nalaze kod prekšajnog sudije mogla da iznosi oko pola miliona evra.

"U konkretnom slučaju predviđeno je i izricanje zaštitne mere, a to je oduzimanje predmeta, ukoliko se osuđujućom pravosudnom presudom utvrdi, sud će takvu odluku i da donese", kaže sudija Prekršajnog suda Đuro Pavlica.

Slika je legalno kupljena na aukciji u bečkom "Doroteumu" koju su pratili i naši kustosi i stručnjaci. To je inače praksa, praćenje aukcija svuda u svetu.

"Svako od kolega prati kretanje i tokove slika u aukcijskim kućama. To je mogućnost za otkup. Recimo prošle godine smo jedan predmet otkupili, a drugi smo dobili na poklon", objašnjava Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

U Narodnom muzeju kažu da i kada nisu u mogućnosti da otkupe pojedine vrednosti, za pomoć se obraćaju državi.

U muzeju se čuva na desetine slika Paje Jovanovića, ali i veliki broj radova na papiru. Sve su značajnije i privatne kolekcije, o kojima stručnjaci znaju gotovo sve.

"Kontakt sa privatnim kolekcionarima vrlo je tesan i ta saradnja je dragocena. Znamo sve o kretanju i smeštaju slika, a pružamo im i stručnu pomoć. Recimo, pre korone u Atrijumu je bila izložena slika Paje Jovanovića iz privatne kolekcije i svi su mogli da je vide, naglašava Lidija Ham.

Za dela Paje Jovanovića posebno su zainteresovani kolekcionari sa Bliskog istoka, sa najtraženijim motivima: čuvari, stražari, u istorijskim ili idealizovanim narodnim uniformama.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво