Prijateljstvo je lična investicija, prave stvari su besplatne i ne može ih zameniti tehnologija

Pravi prijatelji su iskreni i nemaju socijalnu masku da se ponašaju poželjno, da govore ono što je poželjno, već su autentični i pružaju i emociju i iskrenost, kažu nam kad smo pogrešili, kada nešto nije dobro, a mi se ne ljutimo na to, verujemo prijateljima i prihvatimo kritiku, savet i sugestiju, kaže sociološkinja Radmila Urošević.

Radmila Urošević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da su pravi prijatelji uvek tu za nas ida je jako važno kada je prijateljstvo uzajamno.

"Možete prijatelja dugo da ne vidite, ali kada se vidite nastavljate tamo gde ste stali i tu vremenska i fizička distanca ne može da ugrozi prijateljstvo zato što postoji poverenje, iskrenost, emocija i tolerancija. Prijateljstvo je lična investicija, prave stvari su besplatne i ne može ih zameniti tehnologija", ističe sociološkinja.

Prema njenim rečima budući da živimo u vreme materijalnih vrednosti našu uspešnost u životu merimo materijalnim stvarima i često zaboravljamo nematerijalne vrednosti, a prijateljstvo je visoko na toj lestvici.

"Starije generacije su imale drugačiji odnos prema prijateljima, starom kumstvu. To su bili odnosi koji su bili u ravni sa porodicom i oni su se negovali i čuvali. Verovatno su imali više vremena nego što savremeni čovek ima. Mi sada živimo isuviše brzo, razne cene tome plaćamo i mislim da je prijateljstvo jedna od većih šteta koje nanosimo sebi kada nemamo vremena za prijatelje i kada ih izgubimo shvatimo šta smo izgubili", poručuje Uroševićeva.

Dodaje da je čovek društveno biće i treba da se ponaša kao društveno biće.

"U Japanu godinama postoje agencije za prijateljstva i kada najuspešniji Japanci slave rođendan oni iznajmljuju prijatelje jer shvate da su usamljeni i da nemaju koga da pozovu. To je indikator koliko smo usamljeni i dokle smo stigli sa tim tempom života i u kom pravcu ide civilizacija", ističe Uroševićeva.

Naglašava da čovek nanosi štetu sebi, a najvrednije stvari su besplatne i da ne možemo da kažemo da nemamo novca.

Prema njenim rečima ako želimo da sačuvamo prijateljstva uvek ćemo naći vremena i energije i neki svoj raaspored ćemo podrediti prijateljstvima. Ako nećemo, naći ćemo izgovor kao i za sve drugo u životu.

"Ono što jeste važno da nas prijatelji čine boljim, naš uspeh nije toliko veliki ako nemamo sa kim da ga podelimo, a i problemi nisu toliko veliki i složeni kada ih podelimo", ističe sociološkinja.

Veoma važno duženje "licem u lice"

Navodi da je moderan čovek usamljen i da je usamljenost i depresija problem svih generacija, od tinejdžera do seniora.

"Ako želimo da preveniramo usamljenost, depresiju, demenciju u nekim godinama onda treba da se družimo, negujemo svoje prijatelje, razbijemo predrasude koje često čujemo da je dovoljno da imamo jednog ili dva prijatelja u životu i mi smo bogati", poručuje Ureševićeva.

Ističe da kada se priča o brojevima na društvenim mrežama imate ljude koji se hvale stotinama i hiljadama prijatelja, a to su u stvari pratioci nisu čak ni poznanici.

"Kada pitam mlade osobe kada imaš problem koga bio pozvao od tih 700 prijatelja koji su na socijalnim mrežama zamisle se i kaži nijednog. To i jeste suština da industrije informacija i inovacija, digitalizacija i sve ono što nas gura u digitalni svet i usamljuje. Treba imati meru sa svim tim i pronaći vreme i shvatiti koliko je važno druženje licem u lice", poručuje gošća Jutarnjeg programa.

Kaže da je danas trend da gradovi budu što pametniji i da sva ta tehnologija bude upakovana na ulici, domovima, institucijama i da služi čoveku, ali džaba svi ti pametni gradovi ako ljudi nisu pametni i ako ne pronađu tu meru.

"Uvek je pitanje mere dokle će tehnologija da služi njima, a kada će podvući crtu i reći ja sam čovek. Ono što jeste pogubno jeste da živimo sami sa svojim mobilnim telefonima i laptopovima, da ne vidimo drugo lice i ne razmenimo emociju koju osećamo bilo da je pozitivna ili negativna", zaključuje sociološkinja Radmila Urošević.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво