Читај ми!

Kosjerićki kraj kroz "Čobanske dane" čuva tradiciju i unapređuje seoski turizam

"Čobanski dani" u Kosjeriću obeležavaju se četiri decenije. Pored programa, koji kroz sport, muziku i običaje neguje tradiciju, prestonica seoskog turizma uskoro će dobiti jedinstveni kompleks sa tom namenom.

Miroslav Kovačević odlučio je da kruniše karijeru u građevinarstvu i u zavičaju izgradi Srpsko Selo. Ovaj jedinstveni projekat u Srbiji realizuje u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom i Etnografskim muzejem.

"Cela ta ideja kreće odatle da prikažemo odakle smo u stvari svi mi krenuli i da prikažemo prave vrednosti, ne prolazne vrednosti, koje nas okružuju u ovo današnje savremeno vreme. Znači, svi tipovi sprskih kuća, počev od Vojvodine, pa do juga Srbije će biti stacionirani na jednom mestu", navodi Miroslav Kovačević, direktor kompleksa "Srpsko Selo".

Iza idejnog rešenja stoji arhitektica Marina Višnjić, koja kaže da će je "Srpsko Selo" još jače vezati za rodni Kosjerić i unaprediti turističke potencijale ne samo tog kraja, već i Srbije.

"Mi danas treba da se bavimo sobom, arhitekturom, tradicijom, korenima, vrednostima koje smo nasledili. Zapravo vrednostima koje smo nasledili i prema kojima imamo ozbiljnu odgovornost", smatra Marina Višnjić, projekt menadžerka "Srpskog Sela".

"Čobanski dani" su samo jedan segment kojima se u tom kraju neguju običaji i tradicija, a decenijama turisti iz celog sveta uživaju u gostoprimstvu domaćina toplog srca.

Antonije Kosjer postavio je temelje ove varošice, ostavljajući pokolenjima zaveštanje da unapređuju nasleđe, koje sa ponosom čuvaju žitelji Kosjerića.

Inicijatori "Srpskog Sela" imaju nameru da ono postane deo tog nasleđa, poput melodija koje decenijama upotpunjuju prirodne lepote kosjerićkog kraja.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво