Читај ми!

Oprez na bazenima – skokovi u vodu mogu da dovedu do potpunog invaliditeta

Tokom leta povećan je rizik od povreda koje su izazvane skakanjem u vodu. Za poslednje tri nedelje pet pacijenata je povredilo vratnu kičmu skokom u bazene. Njih dvoje sa trajnim neurološkim posledicama, oduzetošću sva četiri ekstremiteta ili oduzetošću donjih ekstremiteta, kaže za RTS načelnik ortopedije Urgentnog centra dr Goran Tulić.

Doktor Goran Tulić ističe da je kod skokova u vodu kobna povreda, ali ono što je u celom događaju tragično je da se ne vodi računa o tome da su to aktivnosti koje mogu da u jednom trenutku rezultiraju sa potpunim invaliditetom.

"Ja moram da apelujem na tzv. klince i tinejdžere da razmišljaju o odgovornom korišćenju takvih rekreativnih aktivnosti jer su posledice potencijalno katastrofalne. Imali smo i tri pacijenta koji su između 18 i 25 godina koji su imali povrede kičme u saobraćajnim udesima i sva tri udesa su bila zbog nekontrolisane brzine i nepoštovanja saobraćajnih propisa", naglašava dr Goran Tulić.

Nije zanemarljiv ni broj nesreća koje se dogode na radu. Načelnik ortopedije Urgentnog centra apeluje da se vodi računa o odgovornom korišćenju oruđa.

"Ovo je sezona abrihtera, industrijskih mašina, posebno sada kada počnu poljoprivredni radovi. Imamo sezonu povreda gornjih ekstremiteta, nanešene takvim oruđima zaista veoma kompleksne i teško hiruški rekonstruktivne", kaže dr Tulić.

Za gotovo dva meseca u ortopedskoj ambulanti Urentnog centra pregledano je više od 6.500 ljudi, a gotovo 350 pacijenata je zbog zadobijenih povreda i hospitalizovano.

"Ovog leta obim posla povećan je oko 40 posto. Možemo reći da je posle godinu dana jedna vrsta relaksacije rezultovala sa drastičnim povećanjem u odnosu na prethodnu godinu. Sada u najfrekventnijim danima u Urgentnom centru se u ortopedskoj ambulanti pregleda između 150 i 200 pacijenata. Imamo između 10 i 15 prijema", rekao je dr Goran Tulić.

Prema njegovim rečima tu su stalni pacijenti, gerijatrijska populacija sa prelomima kuka ali sve više ima i veoma kompleksnih povreda takozvanih politraumatizovanih, najteže povređenih pacijenata.

"Mi smo u poslednja tri meseca imali 15, a od početka godine smo operisali 23 povrede karlice i svi su bili mlađi od 40 godina. Povrede karlice su indikator teških povreda", ističe načelnik ortopedije Urgentnog centra.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво