Читај ми!

EU donirala 10 miliona evra - krov nad glavom dobija 421 porodica

Evropska unija je donirala 10 miliona evra za rešavanje stambenog pitanja najosetljivijih grupa stanovništva - dece bez roditeljskog staranja, Roma, osoba s invaliditetom i žrtava porodičnog nasilja. Krov nad glavom dobiće 421 porodica u 19 lokalnih samouprava.

Pristojan krov nad glavom i bolje uslove života konačno će dobiti više od hiljadu ljudi.

"Mi ćemo odmah prionuti na posao i verujem da će na jesen početi izgradnja stanova, što znači da na proleće iduće godine očekujemo da se prvi stanari usele", navodi Vlada Bilić, zamenik gradonačelnika Čačka.

Dragana Radević, zamanica predsednika opštine Svilajnac navodi da je projektom planirana i prekvalifikacija i dokvalifikacija.

"Planirana je i prevencija kada govorimo o kovidu, planirano je uključivanje romske populacije u kulturni i zabavni život opštine", dodaje Radević.

Novac za sve to, 10,2 miliona evra, obezbedila je EU.

"Ovaj projekat stambenog zbrinjavanja upotpunjen je i merama usmerenim na obrazovanje i usavršavanje, što će pomoći tim ljudima da se lakše zaposle. Zajedno smo danas ovde da preuzmemo odgovornost za ovaj projekat koji će na bolje promeniti živote velikog broja ljudi", navodi Sem Fabrici, šef Delegagacije EU u Srbiji.

Novac koji je do sada stigao iz Unije država je trošila za dobrobit svih građana. Tako će, kažu, biti i ubuduće.

"Najveći deo novca će svakako ići na ono što je danas nekako vodeća politika EU i novog rasta to jeste zelena agenda, dakle, zaštita životne sredine, digitalizaija, uključivi rast ali i za socijalne komponente", navela je Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije.

A to je pre svega briga o najosetljivijima, naročito u kriznim vremenima poput pandemije. Takve krize najteže prevazilaze ljudi bez osnovnih uslova za dostojanstven život.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво