Читај ми!

U Bajinoj Bašti ne odustaju od omiljenog kupališta na Perućcu, žele da izbegnu naplatu ulaza

Inspekcija za bezbednost plovidbe naložila je krajem maja zatvaranje pontonske plaže na jezeru Perućac kod Bajine Bašte, uz obrazloženje da nisu ispunjeni bezbednosni uslovi. Leto bez kupanja na Perućcu za posetioce je nezamislivo. U nameri da sačuvaju plažu, od koje neki ne odustaju ni uprkos zabrani, Bajinobaštani će pokušati da rešenje pronađu dodatnim izdvajanjima iz opštinskog budžeta.

Zabrana kupanja, zatvorena kapija i prazan ponton – slika koja je smenila sve one iz prethodnih godina, kada je za mnoge letnji dan počinjao i završavao se na Perućcu.

"Ne radim zvanično, malo dežuram. Tu sam odrastao i upozoravam da ne dolaze, ali ljudi su navikli da dolaze, tu su i odrastali, tako da negoduju, neko dolazi, neko poštuje, neko ne", navodi Boban Savić, bivši spasilac na pontonu.

Da bi plaža ponovo radila, neophodna je brojnija spasilačka služba, pet čuvara zaposlenih tokom čitave godine, dežurne medicinske ekipe i precizna evidencija o svakom posetiocu i vremenu njegovog boravka.

Za turističku organizaciju, koja upravlja plažom, sve to je za sada neizvodljivo.

"Moram da uradim ono što je naložio inspektor, stavio zabranu. On je čak naložio vađenje pontona. To je nenormalno težak posao, nikada do sada nisu vađeni, ne znam kako bismo", kaže direktor Turističke organizacije Bajina Bašta Dejan Mlađenović.

Ni bajinobaštanski Dom zdravlja nema dovoljno medicinskog osoblja za ovo dodatno angažovanje, a dok se sve ne reši, iz turističke organizacije podsećaju da je proverom potnona, koju je Lučka kapetanija naložila pre tri godine, potvrđeno da je on potpuno ispravan i bezbedan. 

Izražena brojevima, istorija ove plaže na spisku ima 50 godina postojanja, oko 500 kupača dnevno, tokom sezone, što je više od dva miliona tokom svih ovih godina. I što je najvažnije, nijedan poznat nesrećni slučaj.

"Od 70. godine dolazim redovno na kupanje, uživam i nikada nikakva nezgoda nije bila. Rešenje se sigurno mora naći, jer to je propast ovde za celu okolinu", navodi Bajinobaštanin Viktor Marinković.

U nameri da sačuvaju svoju plažu, od koje neki ne odustaju ni uprkos zabrani, Bajinobaštani će pokušati da rešenje pronađu dodatnim izdvajanjima iz opštinskog budžeta, kako bi se uposlile zahtevane službe.

U protivnom, ponton bi morao da bude ustupljen nekom na korišćenje, a to bi značilo, prvi put od kako postoji, naplatu ulaza, što je opcija koji u Turističkoj organizaciji nastoje da izbegnu.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво