Читај ми!

Više od 5.000 Roma pohađa škole za obrazovanje odraslih – zaposlenje je svima cilj

U toku je upis srednjoškolaca i studenata. Međutim, i stariji od 15 godina koji su izgubili pravo na redovno osnovno obrazovanje, a žele da završe školu, to mogu učiniti po prilagođenom programu u niškoj OŠ "Njegoš". Oni koji žele da upišu srednju školu, redovno ili vanredno, najčešće se odlučuju za zanate. Uglavnom su to štićenici Doma za decu bez roditeljskog staranja, migranti i Romi.

Završili su osnovnu školu i popunili liste želja za srednju, a cilj im je svima zaposlenje.

"Odlučio sam tako što sam samohrani roditelj i video sam da gde god sam pokušao da se zaposlim, nisam mogao bez škole. Zato sam odlučio da završim večernju školu i da pokušam dalje – ili auto-mehaničar, ili auto-električar, bilo šta, samo negde da se zaposlim", napominje Nenad Žigić (39) iz Niša.

Sedamnaestogodišnji Skender Zećirović završio je osnovnu školu, 7. i 8. razred u školi "Njegoš".

"Želim dalje da upišem srednju školu, smer za vozača", kaže Zećirović.

Reč je o odraslima koji su se u nekom trenutku zaustavili u školovanju, u međuvremenu formirali porodice i rade sezonske poslove kako bi obezbedili egzistenciju.

"Imaju pravo da upišu redovnu školu i za jednu školsku godinu da završe dva razreda kako bi se što pre uključili u srednje škole. Najčešće imaju prohodnost za trostepene srednje škole", objašnjava Bojan Krstić, direktor OŠ "Njegoš" u Nišu.

Nastavnica srpskog jezika Aleksandra Đorđević ističe da je Program funkcionalnog obrazovanja prilagođen polaznicima kako bi ih pripremio za životne okolnosti, da savladaju najosnovnije veštine i znanja.

Problem obrazovanja i zapošljavanja najizraženiji je među Romima, koji se uglavnom zapošljavaju u komunalnim delatnostima. Bez osnovne škole više ni to nije moguće. Zato se stalno radi na podizanju svesti o značaju obrazovanja i, kažu, ima pomaka.

"U ovom trenutku 5.100 Roma je u školama za obrazovanje odraslih. Što se tiče redovnog osnovnoškolskog obrazovanja ima pozitivnih pomaka. Obuhvat dece prvim razredom, upisom u škole, jeste oko 80 odsto", naveo je Osman Balić iz Lige Roma.

U prvom roku malu maturu završila su 24 odrasla polaznika, a još desetak će se pojaviti na  ispitima u avgustu, u predahu između sezonskih poslova od kojih u ovom roku nije bilo odmora.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво