Читај ми!

Kisić Tepavčević obišla Ustanovu za decu i mlade u Aleksincu i "Zvečansku" u Beogradu

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević obišla je juče kasno popodne Ustanovu za decu i mlade "Hristina Markišić" u Aleksincu, a danas i Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine "Zvečanska" u Beogradu.

Usluge domskog smeštaja u Ustanovi "Hristina Markišić" koristi četvoro dece, a 11 uslugu male domske zajednice, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Uslovi u ustanovi su izuzetno dobri, hrana je raznovrsna, a kada je u pitanju jelovnik poštuju se želje korisnika, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se ministarka Darija Kisić Tepavčević uverila da su zaposleni posvećeni korisnicima i da postoji topao i neposredan odnos između korisnika i zaposlenih, da su deca vesela i pozitivna, a zaposleni im često organizuju izlete i šetnje.

U okviru objekta se pruža i usluga dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju, gde su uslovi, takođe, izuzetno dobri.

To je druga poseta ministarke Kisić Tepavčević Ustanovi za decu i mlade "Hristina Markišić" u Aleksincu od kada je stupila na dužnost. 

"U `Zvečanskoj` dobri smeštajni uslovi dece"

Ministarka je danas obišla Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine "Zvečanska".

U okviru objekta Stacionar, u kome boravi ukupno 157 dece, Kisić Tepavčević je sa saradnicima obišla radne jedinice Smeštaj uz intenzivnu podršku i Prihvatilište za decu, gde je trenutno 21 dete.

Konstatovano je da su smeštajni uslovi dobri, da su zaposleni posvećeni deci i brizi o njihovim potrebama, a da osim toga značajne napore ulažu u rad sa njihovim porodicama i uključivanju dece u obrazovni proces, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Značajan broj dece ima izražene potrebe za intezivnijom zdravstvenom zaštitom, što velikim delom zaposleni u ovoj ustanovi preuzimaju na sebe. Deca su negovana, zadovoljna, komunikativna", navodi se u saopštenju.

U narednom periodu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će kod Ministarstva za brigu o porodici i demografiju inicitari pokretanje postupka preispitivanja opravdanosti boravka u instituciji (domski smeštaj i prihvatilište) dece mlađe od tri godine.

U saopštenju se podseća da su ustanove koje ovih dana obilaze predstavnici Ministarstva upravo ustanove koje je 2019. godine obišla Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom i na osnovu čijih poseta je nastao njihov izveštaj.

Predstavnici Ministarstva nastaviće obilazak svih ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika u okviru svojih redovnih poslova i nadležnosti, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga i otklanjanja eventualnih nepravilnosti, ističe Ministarstvo.

Ministarka Kisić Tepavčević obišla je juče Ustanovu za smeštaj dece i mladih "Duško Radović" u Nišu, u okviru koje se pružaju usluge domskog smeštaja, male domske zajednice i prihvatilišta.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво