Читај ми!

Nacionalno ocenjivanje rakije - od kućne radinosti do ozbiljne proizvodnje

Savez proizvođača rakije Srbije organizovao je prvi put nacionalno ocenjivanje kvaliteta tog pića. Uzorci za ocenjivanje uzimani sa polica iz prodaje. Nisu namenski pravljeni kako bi se proverio realni kvalitet rakije na tržištu.

Veliki broj proizvođača pokazao je prethodnih godina da može da napravi i kvalitetnu rakiju i dovoljne količne, po meri i stranog kupca.

"Ovo nije prvo priznanje koje smo dobili, veoma sam zahvalan stručnim ocenjivačima koji su prepoznali kvalitet za rakiju viljamovku koja je šampion grupe i dunja koja je dobila zlatnu medalju", kaže Miroslav Knežević, predsednik upravnog odbora "Saveza proizvođača rakije Srbije".

Slađana Lukić iz podruma "Lukić" iz Ljiga ispričala je da je veoma zadovoljna.

"Ipak smo dobili zlato jer je naša dunja prepoznata kao najbolja u Srbiji, kako da ne budem zadovoljna", priča Lukićeva.

Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakije organizovano je s ciljem da se njena proizvodnja izdigne sa nivoa kućne radinosti na ozbiljnu proizvodnju pića kao nacionalnog brenda koje zadovoljava i standarde Evropske unije.

"Ja sam veoma srećan jer smo mi u prošlih 12 meseci pomogli 104 različite destilerije, različita projekta, koji su konkurisali, neke smo već isplatili, četrdesetak je na dopuni dokumentacije. Nažalost, neki nisu dobro popunili tiket, ali smo isplatili oko tri miliona evra za naše destilerije, danas ih ima u našem registru ukupno prijavljenih preko 790, što je duplo više nego što ih je bilo. A vrhunac svega je to što 47 odsto srpske rakije odlazi na tržište u EU. To znači da ispunjavamo sve standarde koje danas moderno društvo priznaje", napominje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na manifestaciji Srpske rakije koju je organizovao Savez proizvođača rakije 15 ocenjivača je biralo između 74 uzorka i najvišim ocenama izabrali najbolje.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво