Читај ми!

Neophodni su na svakom kupalištu i malo ih je, ko može da postane spasilac

Letnja sezona počela je širom Srbije. Na kupalištima, nažalost ne na svim, angažovani su spasioci. Da bi neko mogao da radi taj posao, neophodno je da ispunjava nekoliko preduslova.

Vladimir Grujić iz Udruženja spasilaca Srbije rekao je da se spasilaštvo na vodi, prema propisima, vodi kao sportsko zanimanje.

"Prvenstveno, obukama spasilaca bi trebalo da se bave visokoškolske ustanove iz oblasti sporta u saradnji sa organizacijama, savezima, klubovima", kazao je Grujić.

Naglasio je da su obuke za spasioce prilično kompleksne, da se sastoje iz više segmenata – teorijskog i praktičnog dela i obuke pružanja prve pomoći.

Realizuju se tako što su u to uključene relevantne institucije, poput Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Za spasioca može da konkuriše osoba koja je, pre svega, dobar plivač i zdravstveno sposobna za obavljanje tog posla.

"Mi odgovaramo za živote drugih. Dok su drugi na kupalištu samo posetioci i došli su da se zabavljaju, mi smo tu da brinemo o njihovoj bezbednosti", istakao je Grujić.

Kazao je da deca nisu svesna rizika i apelovao na roditelje da ne ispuštaju decu iz svog vidokruga, pošto i najkraće puštanje dece bez nadzora može da dovede do fatalnog ishoda.

"Isto tako, tinejdžeri koji precenjuju svoje sposobnosti u velikom su riziku da može da dođe do utapanja. Prosto, moraju da budu svesni da voda nije naše prirodno okruženje i da moraju da u skladu sa tim da se ponašaju", rekao je Vladimir Grujić.

Kupališta na otvorenom nose velike rizike 

Dodao je da udruženje pokriva oko 40 kupališta u Srbiji, a da će biti angažovano 350 spasilaca. Naveo je da u Srbiji ima i drugih kupališta koja Udruženje spasilaca Srbije ne pokriva.

Govoreći o početku letnje sezone, Grujić ga je opisao kao vrhunac uz napomenu da su spasioci angažovani tokom cele godine.

"U protekloj nedelji veliki broj kupališta je otvoren, međutim, ima i onih koji će nešto kasnije otvoriti, najviše zbog vremenskih uslova koji su bili takvi kakvi jesu. Nisu bili najpogodniji za kupanje i otvaranje, ali sad se najavljuje nešto lepši vremenski period, sa višim temperaturama, tako da očekujemo da će se u narednih sedam dana sva kupališta koja su predviđena da budu otvorena zaista i otvoriti", kazao je Grujić tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Istakao je da su bazeni i akva-parkovi, gde je prostor ograničen i gde se vidi dno, lakši za rad spasilaca u odnosu na kupališta na otvorenom, odnosno reke i jezera.

"Kupališta na otvorenom nose sa sobom zaista velike rizike. I promena dubine je u pitanju i nepoznato tlo i biljni svet, prvenstveno trave koje se javljaju na takvim vodenim površinama predstavljaju veliki problem za spasioce. Mnogo je i veća vodena površina koja treba da se pokrije, pa je tako i veća problematika", kazao je Grjuić.

Dodao je da osim kupališta, pokrivaju i kulturne i sportske manifestacije na rekama i jezerima kojima se pristupa na poseban način i sa posebnom opremom.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво