Читај ми!

Novi požar na deponiji u Kovinu, podneta krivična prijava protiv nepoznatog počinioca

Noćas oko tri sata deponija u Kovinu ponovo se zapalila, a snimci požara uznemirili su građane. JP "Kovinski komunalac" podneo je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnovane sumnje da je požar izazvan namerno. Uvodi se i 24-časovni nadzor nad gradskom deponijom.

Pre tri meseca RTS je izveštavao o velikom požaru na deponiji u Kovinu. Požar je tada ugašen, naloženo je zatvaranje deponije, ali je, čini se, ovog puta situacija još gora.

Tokom noći je na deponiji ponovo izbio požar, a na snimku koji je dostavljen našoj redakciji vidi se kako otpad bukti i vatra se širi.

Građani koji žive na samo dvadesetak metara od deponije su uplašeni i zabrinuti zbog mogućih posledica.

U okolini deponije širi se oblak dima, a meštani se žale i na smrad.

Podsetimo, početkom marta, kada je izbio požar, o čemu je RTS obavestio javnost, nadležne komunalne službe počele su smeće da odvoze na regionalnu deponiju u Pančevu, kako je i predviđeno planom o upravljanju otpadom iz 2018. godine, objavljenom u Službenom glasniku.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović tada je naložila da se deponija zatvori i za ovaj problem nađe dugoročno rešenje.

Kako su nam rekli građani koji žive u blizini deponije, otpad jedno vreme jeste bio odvožen u Pančevo, ali je posle nekoliko nedelja ponovo počeo ovde da se odlaže.

Podneta krivična prijava protiv NN lica 

Povodom izbijanja novog požara u delu deponije u Kovinu, predsednica opštine Sanja Petrović saopštila je da se osnovano sumnja da je noćašnji požar izazvan namerno, kao požar u noći između subote i nedelje.

U saopštenju se dodaje da je JP "Kovinski komunalac" podnelo dve krivične prijave protiv NN lica Osnovnom javnom tužilaštvu Smederevo i MUP-u, PS u Kovinu, jer je time "izvršeno krivično delo izazivanja opšte opasnosti iz čl. 278 KZ.

Predsednica opštine Kovin navodi da su, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a nakon požara koji su se dogodili tokom marta, izvršena opsežna merenja tela deponije eletromagnetnom metodom "praćenja i snimanja abnormalnih varijacija u otporu geoloških tela u zavisnosti od frekvencija", a u cilju utvrđivanja pozicija podzemnih voda i potencijalnih depoa gasa.

"Rezultati tih merenja su pokazali da ne postoje zapaljivi depoi gasova koji bi mogli da dovedu do požara. Nakon dobijanja izveštaja o merenjima, pristupilo se tretiranju proizvodom Ferway S, na bazi mikrogelova organskog porekla, kojim se onemogućava samozapaljivanje i ubrzava razgradnja organskih materija", ističe se u saopštenju.

Predsednica opštine podseća da je marta ove godine deponija privremeno zatvorena, a otpad iz Kovina privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu.

"Nakon što je utvrđeno da na deponiji u Kovinu gasovi nisu uzrok požara, a s obzirom na visoku cenu transporta otpada u Pančevo, odlučili smo da je ponovo otvorimo za odlaganje smeća, uz pojačano obezbeđenje i praćenje tokom dnevnih smena. Imajući u vidu da je navedenih datuma došlo do požara za koje se osnovano sumnja da su namerno delo NN lica, JP 'Kovinski komunalac' od danas uvodi 24-časovni nadzor nad gradskom deponijom, koji će biti potpomognut pripadnicima profesionalnog obezbeđenja", ističe se u saopštenju.

Istovremeno, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine po hitnom postupku biće obezbeđen video nadzor za praćenje stanja na deponiji u Kovinu, navela je u saopštenju za javnost Sanja Petrović. 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво