Читај ми!

Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Sabor Srpske pravoslavne crkve na današnjem zasedanju izabrao je dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, saznaje RTS.

Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mesto ostalo upražnjeno posle smrti mitropolita Amfilohija. Sveti Arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je popunio upražnjene eparhije.

Po smrti mitropolita Amfilohija, Joanikije je preuzeo administriranje Mitropolijom crnogorsko-primorskog do izbora novog mitropolita.

Kako saznaje RTS, na upražnjeno mesto episkopa budimljansko-nikšićkog postavljen je episkop dioklijski Metodije, vikar mitropolita crnogorsko-primorskog. 

Prvi čovek zagrebačko-ljubljanske eparhije nije izabran i dok se to ne desi patrijarh Porfirije nastaviće da bude njen administrator.

Na čelu Eparhije valjevske biće episkop mohački, iguman manastira Kovilj Isihije. 

Sabor SPC je ranije danas tokom zasedanja izbrao Sinod SPC, na čijem će čelu biti patrijarh Porfirije, a ostali članovi su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Takođe, tokom zasedanja Sabora dr Nadeždi Basari uručen je Orden Svetog Save drugog stepena.

Biografija mitropolita Joanikija 

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959.  u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine, a 1995. postavljen je za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija.

Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju 2002. godine izabrao ga je za Episkopa budimljansko-nikšićkog.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je u poverenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina završene i osveštane.

Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво