Читај ми!

Prva generacija menadžera za zaštitu podataka o ličnosti

Na svakom koraku od građana se traži da ostave lične podatke. Iako izgleda bezazleno, naši podaci mogu biti ozbiljno zloupotrebljeni. Zakonsku obavezu da odredi lice koje će se baviti zaštitom podataka o ličnosti od 30.000 kompanija i organa javne vlasti do sada je ispunilo oko 3.000. Sa Fakulteta za bezbednost izašla je prva generacija menadžera za zaštitu podataka o ličnosti.

Tek svaki treći Srbin smatra da je dovoljno obavešten o zaštiti svojih podataka o ličnosti. Nedovoljna informisanost mogla bi skupo da nas košta, a u kompanijama i organima vlasti na zaštiti podataka ne rade uvek stručnjaci.

"Određuju se lica koja nisu puno ni u materiji, koja nisu ni pravnici, ni IT stručnjaci. Mi imamo slučajeva domova zdravlja gde su određene medicinske sestre lica za zaštitu podataka o ličnosti, što je opet bolje nego da ne odredite nikoga", ukazuje poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Problem je u tome što kadrovi nisu imali gde da se obrazuju sve do prošle godine kada je Fakultet za bezbednost pokrenuo obuku. Prva generacija studenata, njih 60 dobilo je sertifikate.

"Ovo je početak. Svakako nije dovoljan. Znate kako se kaže, putevi od 1.000 kilometara počinju prvim korakom, a ovo je taj naš prvi korak, možda čak i dvokorak", navodi dekan Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti najčešće se krši na društvenim mrežama, a to bi se rešilo kada bi kompanije poput Fejsbuka, odredile svog predstavnika za Srbiju.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво