Читај ми!

"Filmska" aukcija za kulturno blago iz kolekcije Jugoeskporta

Neizvesnost oko vredne kolekcije slika koje su kao deo stečajne mase "Jugoeksporta" stavljene na aukcijsku prodaju konačno je završena. Dela najpoznatijih srpskih umetnika neće otići u privatne kolekcije, kao što se već dešavalo u sličnim okolnostima, jer ih je kupio Grad Beograd.

Grad Beograd je otkupio na aukciji kolekciju od 148 slika iz "Jugoeksporta" za 33 miliona dinara.

Među slikama su dela Lubarde, Gvozdenovića, Milunovića, Aralice, Miće Popovića, Peđe Milosavljevića i mnogih drugih vrhunskih umetnika.

Početna cena bila je 10,4 miliona dinara. Većina umetničkih dela, koje je svojevremeno kupovao "Jugoeksport", kao jedna od najmoćnijih društvenih firmi, je oštećeno.

Ove slike su kulturno dobro, što znači da ne mogu biti iznete iz zemlje bez saglasnosti Muzeja grada Beograda.

"Ovo kulturno blago pripada Srbiji i na ovaj način sprečili smo da bude izneto iz zemlje, kao što se dešavalo sa mnogim slikama na prethodnim aukcijama", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Na licitaciji je učestvovalo osam ponuđača, od kojih je šest odustalo odmah, pa su se nadmetali samo jedan anonimni ponuđač i Muzej grada Beograda.

"Suština je da se ovo desilo prvi put u istoriji, da Grad Beograd i Republika Srbija učine sve da zadrže umetnička dela koja su se našla na ovoj neobičnoj aukciji, da ona ostanu vlasništvo građana", istakla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ministarka je istakla da će se ubuduće popisivati sve firme koje su u stečaju jer kulturna dobra koja poseduju ne pripadaju njima zato što su kupljena državnim novcem ili su dobijena na poklon i kao takva pripadaju narodu.

"Filmska aukcija bez džentlmenskog povlačenja"

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kaže da za Muzej nasleđe ovakvog tipa nema materijalnu i tržišnu vrednost.

"To su kulturna dobra, njihova vrednost na tržištu varira, nekada je veća, nekada je nešto niža. To diktiraju potražnja i ponuda. Prva cena koja je licitirana je svakako neprimerena i u vrednosti svega nekolicine dela", obkašnjava Medakovićeva.

Kaže da je aukcija bila "filmska" i da nije bilo očekivanog "džentlmenskog povlačenja".

"Ovo je presedan. Ja ne mogu da se setim i nisam obaveštena da se ikada desilo da na nekoj aukciji grad ili neka ustanova izađu i kupe dela. Ovo je velika stvar za naš muzej jer mi Jugoeksportov legat čuvamo još od 1973. godine. Slike sada dolaze na svoje prirodno mesto", naglašava Medakovićeva.

Objašnjava da su sva kupljena dela za konzervaciju i čišćenje, a neka i za ozbiljnu restauraciju.

"Planiramo da u Konaku kneginje Ljubice, u velikoj sali pod svodovima, dela budu izložena. Još uvek ne znam kada ćemo dela moći da preuzmemo, ali čim budu preuzeta, oslobodićemo salu", kaže Medakovićeva.

Navodi da oni kod kojih su slike bile nimalo nisu marili i vodili računa o njima, iako su znali šta imaju.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво