Читај ми!

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Nasilje nije privatna stvar, prijavimo nasilnike

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, a od početka godine u Srbiji je, u porodičnom nasilju nastradalo devet žena. Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazala je, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da je neophodna sveobuhvatna i koordinirana zaštita žena i devojčica od svakog oblika nasilja.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017. godine odlukom Vlade Srbije a povod za pokretanje ove inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine kada je za samo dva dana ubijeno čak sedam žena.

U saopštenju ministarke Mihajlović se kaže da "retko prođe dan da ne čujemo da je neka žena maltretirana, seksualno uznemiravana ili, nažalost, ubijena. To se desilo i juče u Valjevu i ubistvo ove mlade žene treba da bude podsetnik svima da je nasilje sveprisutno, tu oko nas, u našem komšiluku, gradu i da moramo svi zajedno protiv toga da se borimo. Svaka institucija, organizacija, ali i pojedinac nose deo odgovornosti u procesu borbe protiv nasilja i dostizanju nulte tolerancije na nasilje".

Mihajlovićeva je poručila ženama da nisu same u ovoj borbi i pozvala ih da prijave nasilnike.

"Važno je da ohrabrimo i osnažimo žene u svom okruženju da ako trpe bilo koji vid nasilja - bilo ono fizičko, psihološko ili seksualno, da nasilnike prijave i da zatraže pomoć i zaštitu. I svi mi, ako znamo da nasilje postoji - da to prijavimo, umesto što okrećemo glavu opravdavajući nasilje privatnom stvari. Sve dok ijedna devojčica ili žena trpe nasilje, mi kao društvo ne možemo da se razvijamo niti da gradimo bolju budućnost za svoju decu", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je podsetila da je krajem aprila vlada usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za 2021-2025, koja će uz postojeći Zakon o sprečavanju nasilja u porodici doprineti većoj zaštiti žrtava nasilja, ali i prevenciji nasilja.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da je važno pričati na temu nasilja kako bi uticali i povećali svest kod ljudi, a pogotovo žena koje su žrtve nasilja jer je najveća greška žrtava to što ćute.

"Neophodno je da se nasilje prijavi i to je najvažniji savet svim ženama jer većina njih ćuti, preko toga prelaze a neke od njih i negiraju problem", istakla je ona i dodala da to može biti bilo ko iz bliskog okruženja u koga žrtva ima poverenja.

Novi zakon za sprečavanje nasilja u porodici dao je rezulate i nasilnici se, uglavnom, pridržavaju tog zakona odnosno njegove odredbe koja podrazumeva zabranu prilazka.

"Nasilnici najčešće poštuju zabranu prilaska ali samo do trenutka kada ona važi, dešava se da odmah po isteku počnu sa ponovnim maltretiranjem žrtve", rekla je Stanojevićeva.

Ipak, nasilnici koji su rešili da nekog povrede to će i učiniti, bez obzira na zakon i to se najčešće završava smrtnim ishodom kaže Stanojević i ukazuje na primer koji se nedavno desio kada je nasilnik usmrtio partnerku uprkos zabrani prilaska.

Iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ističu da će borba protiv nasilja nad ženama, kao i svakog vida nasilja, i u narednom periodu ostati jedan od prioriteta rada Vlade Srbije.

Ministarstvo apeluje na sve žene, koje su žrtve bilo kog oblika nasilja da to prijave nadležnim institucijama ili da pomoć potraže preko Nacionalne SOS linije - 0800-222-003.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je na sve žene koje trpe nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju, ma ko god oni bili, kako bi im se obezbedila adekvatna zaštita i predupredio tragičan ishod.

"Neprijavljivanje i trpljenje nasilja otvara začarani krug nasilja koji u određenom broju slučajeva ima tragične posledice po žrtvu, ali i otvara novi krug nasilja tako što od dece pravi ili buduće nasilnike ili buduće žrtve", naveo je Pašalić.

Pašalić je naveo da je u kriznim situacijama koje sa sobom nose životnu i ekonomsku neizvesnost, kakva je aktuelna pandemija Kovid-19, povećan rizik od nasilja nad ženama i dodao da se i dalje sa najviše izazova susreću žene sa invaliditetom, starije i žene na selu, i Romkinje.

"Već više od godinu dana živimo u teškim životnim uslovima u kojima neizvesnost povećava rizik od intenziviranja nasilja u porodici. Ipak, napravili smo korak napred u cilju osnaživanja žena da prijave nasilje koje trpe s obzirom da je aktuelnim propisima omogućen besplatan pregled žrtava nasilja kod lekara sudske medicine", rekao je Pašalić.

Ovakvi pregledi od strane sudskih veštaka omogućiće da se obezbede dokazi za sudski postupak kako žrtve iz emotivnih ili egzistencijalnih razloga ne bi odustajale od pokretanja susdkog postupka i kako bi počinilac nasilja bio adekvatno kažnjen, naglasio je Zaštitnik građana.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво