Читај ми!

Uručene nagrade za lepotu govora "Radmila Vidak"

U Kamenoj sali Radio Beograda uručene su nagrade za lepotu govora "Radmila Vidak", priznanja koje dodeljuju Radio Beograd 2 i Kulturno-umetnički program TV Beograd.

Žiri Radio-televizije Srbije odlučio je da ovogodišnju nagradu za lepotu govora "Radmila Vidak" dodeli Mariji Mitrović Jokić, spikeru i voditelju u Informativnom programu Televizije Beograd i Aleksandru Božoviću, spikeru Radio Beograda.

Marija Mitrović Jokić je spiker i voditelj izuzetne posvećenosti interpretaciji teksta, njegovom razumevanju i besprekornom prenošenju i pouzdani borac za očuvanje akcenatske preciznosti srpskog jezika.

Karijeru je još tokom studija engleskog jezika započela u Radio Beogradu, sarađujući u emisiji "Niko kao ja", u Televiziji Beograd je od 1989. godine gde je najavljivala program u već zaboravljenoj "živoj najavi" i kao spiker čitala vesti u Beogradskoj hronici, a od 1992. je jedan od spikera Informativnog programa u Dnevniku, Vestima i drugim emisijama Radio-televizije Srbije.

Predanost sa kojom Marija Mitrović Jokić čuva zanimanje spikera redak je primer negovanja govorne kulture u javnom delovanju, ali i iskazivanja raznovrsnosti i bogatstva srpskog jezika u vremenu koje ne beleži "oko kamere".

Aleksandar Božović već dve decenije, svojim raskošnim baritonom i bogatim govornim nijansama, ostavlja upečatljiv utisak na slušaoce programa Radio Beograda, bilo da je reč o interpretaciji najvažnijih vesti, čitanju proze i teorijskih tekstova ili oblikovanju zvučnih zaglavlja emisija.

Dobra postavka i melodioznost glasa, jasnost i razgovetnost govornog izraza, dinamično smenjivanje naglašenih i nenaglašenih delova reči i rečenica sa odmerenim korišćenjem pauza, logičan tok verbalne ekspresije, pouzdano razumevanje i tumačenje sadržaja koji se saopštava, skladan tempo i ritam čitanja, pravilno akcentovanje i artikulacija - karakteristike su koje čine izuzetnim interpretacije Aleksandra Božovića, u skladu sa najvišim dikcijskim normama i standardnima srpskog književnog jezika.

Nagradu Mariji Mitrović Jokić uručio je generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević, dok će Aleksandru Božoviću priznanje biti uručeno naknadno.

Staki Novković Đorđević posebno priznanje 

Posebno priznanje "Radmila Vidak" za dugogodišnje negovanje lepote govornog izraza uručeno je Staki Novković Đorđević, spikeru i voditelju u penziji. Staka Novković Đorđević, koja je ceo radni vek provela u Radio-televiziji Srbije, pripada plejadi poznatih lica po kojima su gledaoci decenijama identifikovali ovu kuću.

Priznanje Staki Novković Đorđević uručio je direktor Radio Beograda Milan Nedić. Na svečanosti, kojoj su prisustvovali i sin Radmile Vidak, Aleksandar Vidak, kao i unuci Sara i Filip Vidak, govorili su i Radoman Kanjevac, glavnni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 i Sanja Milić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Televizije Srbije.

Žiri za dodelu nagrade "Radmila Vidak" radio je u sastavu: Vlado Đukanović, lingvista, Olga Babić, lektor u Dramskom programu Radio Beograda i Jelena Dubajić Pantić, lektor u Informativnom programu RTS.

Ovim priznanjem čuva se uspomena na prvog lektora Televizije Beograd, veliku jezičku prosvetiteljku Radmilu Vidak, koja se delovanjem u programskoj svakodnevici Televizije i Radija i u Jezičkom savetu RTS-a istrajno borila za korektnost akcenatskog interpretiranja i stilsku lepotu izgovorene reči.

Nagrada se dodeljuje sa ciljem da podstiče rad spikera, voditelja, prezentera i novinara na očuvanju i razvijanju vrednosti govornog izraza na programima radija i televizije.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво