Читај ми!

Dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo

U Beogradu su danas dodeljene nagrade za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, uz podršku ambasade SAD u Srbiji.

Nagrada od prošle godine nosi ime novinara Dejana Anastasijevića, a dodeljuje se u kategorijama elektronski mediji (radio i televizija), štampani i onlajn mediji, te je ove godine žiri izabrao najbolje među 47 prijavljenih radova.

U kategoriji elektronskih medija nagradu je dobila novinarka televizije N1 Jelena Zorić za emisiju "Optužnica - Jovanjica", koja je emitovana na toj televiziji.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je Sandra Petrušić za tekst "Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje", objavljen u nedeljniku NIN, dok je u kategoriji onlajn medija nagradu dobila novinarka BIRN-a Natalija Jovanović za tekst "Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog".

Tokom dodele nagrada prisutnima su se, osim nagrađenih, obratili predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i ambasador SAD Entoni Godfri.

Godfri je čestitao dobitnicima, navodeći da istraživačko novinarstvo nije "državni neprijatelj", te da je, kada novinari ukazuju na probleme, to "kao preventiva za zdravlje demokratije".

"Jedini način da društvo ozdravi i ojača je da novinari rade svoj posao slobodno, bezbedno i bez straha", rekao je Godfri.

Dodao je da demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu.

Bodrožić je naveo da ovogodišnji istraživački radovi koji su nominovani oslikavaju naše, kako je rekao, "u velikoj meri dezorijentisano društvo i poprilično razvaljenu državu".

Naveo je da su koleginice i kolege, nadahnuti slobodom i istinom, a potkovani znanjem i profesionalizmom uradili velike stvari u protekloj godini.

"Oni su razlog da ne odustajemo u borbi za naše slobode i što možemo i dalje da verujemo da u ovoj zemlji može biti bolje, jer vidimo da i dalje ima potencijala, vere i snage koji mogu da usmere naše društvo u boljem pravcu", rekao je Bodrožić.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво