Читај ми!

Babica Biljana sada je član porodice u kojoj je rođena Neda

Od 1992. godine 5. maj se obeležava kao Međunarodni dan babica. U jedan od najlepših poziva, pandemija je unela mnogo neizvesnosti i teškoća.

Ivana Krsmanović bila je prva trudnica koja je u Užičkoj bolnici, zbog sumnje na kovid, neposredno pred porođaj smeštena u izolaciju.

"I onda su mi rekli da dolazi specijalan tim babica da porodi isključivo mene, da ću biti samo sa njima, izolovana i da to gledam sa vedrije strane. Što sam ja i uradila, pokušala sam da uradim. Ali kada su njih dve došle, e onda je tek počela zabava", kaže Ivana.

Srećom rezultat je bio negativan, a rodila se Irina. Pandemija je donela i nešto dobro.

"Vraćamo familiju na svoje mesto, porodicu na svoje mesto, bliske prijatelje na svoje mesto, sve smo to bili izgubili. Zaboravili, žurili za poslom, za novcem, za karijerama, titulama. Eto mislim da smo se sada vratili bitnijim stvarima, značajnijim, koje smo zaboravili", priča babica Mira Ninović.

U izolaciji još ima trudnica, koje su u sigurnim rukama babica.

"Malo smo više vezani za njih iskreno da vam kažem. I one za nas. Malo se više sprijateljimo i imamo neki drugačiji odnos", kaže babica Danica Matić.

Zbog pandemije za mnoge porodilje, babice sa kojima su ostvarile kontakt, postale su dostupne i u slobodno vreme, praktično 24 sata.

Babica Biljana Berbatović prvih 14 dana brinula je o Nedi, čija je majka zbog kovida posle porođaja morala u izolaciju.

"Imam troje velike dece, ja možda i treba da budem baba, ali prvo ko me nazvao babom to je bila Neda", ispričala je babica Biljana Berbatović.

Bojana Živanović Nedović iz Čajetine kaže da im je ona puno pomogla u odgajanju Nede, pogotovo u tom periodu posle kovida, kada nije smela da prilazi detetu. Dodaje da je sada ona definitivno postala njima član porodice, pošto su se svi navikli na nju.

"Sad prosto ne može da prođe bar dva dana, da ne odem da je vidim, da ih posetim i osećam se kao član porodice", priča Biljana Berbatović.

Uprkos neizvesnosti, teškim situacijama, babice pronađu načina da razvedre, uteše i unesu optimizam, jer njihov poziv obeležava rađanje života i radost koju donosi dečji plač.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво