Читај ми!

Valjevo ne zaboravlja pilota Milenka Pavlovića, 22 godine od herojske borbe bez radara sa 16 NATO aviona

Ni posle 22 godine Valjevo ne zaboravlja pilota Milenka Pavlovića, koji je hrabro branio otadžbinu boreći se sa NATO avionima na nebu iznad Valjeva. Svake godine, a tako i ove, prigodnim programima kod spomen-obeležja u Valjevu i u selu Bujačiću, gde su pali ostaci aviona "mig 29", obeležava se sećanje na pilota Milenka Pavlovića.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade, pukovnik Milenko Pavlović, 4. maja pre 22 godine herojski se borio bez radara sa 16 NATO aviona.

Uspomenu na slavnog pilota, s posebnom pažnjom, neguju u njegovom rodnom selu Gornje Crniljevo kod Osečine.

"Spomen-kompleks, u okviru koga se nalazi spomen-dom posvećen pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, izgradili su dobrovoljnim prilozima i besplatnim radom meštani Gornjeg Crniljeva i meštani Podgorine, koji se rado sećaju svog heroja i žele da sačuvaju večnu uspomenu na našeg Davida, koji je svoj život dao u borbi protiv Golijata", kaže kustos muzeja Milan Petrović.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, genral-major Duško Žarković, i ističe da je Milenko bio ratnik i vitez i da je junačkim srcem odleteo u legendu, znajući da će svojim životom štititi mlade pilote.

"Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji ali i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svoga naroda", naglašava Žarković.

Država je pilota Milenka Pavlovića odlikovala ordenom za hrabrost. Nedosanjan san porodice je da bude proglašen narodnim herojem.

U Gornjem Crniljevu ekipa RTS-a pronašla je majku Radmilu, ali ona nema više snage za izjavu. Ranije je već sve rekla.

"To bi mi bila jaka želja, ali ne znam da li ću to da dočekam i šta će sve da bude. Sve što je bilo dosad, svima mogu da se zahvalim, a narodnim herojem ga još niko nije proglasio. On je za majku narodni heroj i ako ga ne proglase", ističe Radmila.

Ostaci aviona "mig 29" pali su u selo Bujačić. Spomenik mu je podignut u Valjevu. Vojska Srbije, Valjevo i Osečina svake godine mu na dan pogibije odaju počast.

"Nama kao porodici je veoma drago da grad Valjevo i opština Osečina, u saradnji sa pripadnicima 204. vazduhoplovne brigade, održavaju dane sećanja na herojski podvig našeg oca", poručuje sin Srđan Pavlović.

Centralna gradska ulica u Osečini nosi ime Milenka Pavlovića. Počast jednom od najvećih heroja odbrane otadžbine odala je i "Pošta Srbije" puštajući u opticaj marku sa njegovim likom.

Danas u 12.04 nakon nadletanja borbenih aviona Vojske Srbije delegacije Grada Valjeva i Vojske Srbije kod spomen-obeležja položila je cveće. Pomen je služilo sveštenstvo Eparhije valjevske. Cveće je položeno i u Bujačiću gde su pali ostaci aviona "mig 29".

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво