Читај ми!

Patrijarh Porfirije primio Dodika i rukovodstvo RS

Republika Srpska i Bosna i Hercegovina su jedinstven zajednički prostor koji u sebi nosi mnoga afirmisana dobra, ali i prostor koji je nosio dosta nesporazuma, rekao je patrijarh Porfirije nakon susreta sa delegacijom Republike Srpske koju je predvodio srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijar Porfirije je istakao da ne treba preterivati u tome ko je kome više i ko je kome pre učinio nešto nažao.

"Potrebno je da gradimo zajedničku budućnost svako svestan svog identiteta", poručio je patrijarh.

Ne skrivajući radost što se sreo sa Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem, patrijarh je rekao da im je poželo radosne i blagoslovene vaskršnje praznike, kao i svim pravoslavnim hrišćanima na prostoru BiH, a posebno Republike Srpske, odakle, kako kaže, i sam potiče i time se ponosi.

Intenzivne i najprisnije veze sa Republikom Srpskom i mestom porekla održavao je i održava do dana današnjeg.

"Neka mi niko ne zameri to što imam posebne emocije prema Republici Srpskoj i prema čitavoj BiH", rekao je patrijarh Porfirije.

Ne krije, istakao je, da posebne emocije neguje prema Republici Srpskoj i da se Crkva, gde god se nalazi ne samo u Srbiji već na svim prostorima bivše Jugoslavije, trudi da neguje svoj pravoslavni identitet.

"Taj nacionalni identit ukoliko se temelji u duhovnim sferama biće isrpravan", rekao je patrijarh i dodao da "braća episkopi sa prostora BiH po pravilu izražavaju zahvalnost pre svega prema institucijama Republike Srpske, jer one u svakom smislu razumeju potrebe Crkve i pokušavaju da pomognu u meri koliko je to potrebno".

Podsetio je zahvalio Republici Srpskoj koja je prva pritekla u pomoć nakon zemljotresa u Hrvatskoj, Zagrebu i Baniji, gde je on do izbora na patrijaršijski tron, obavljao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubjanskog.

Patrijajrh Porfirije je pravoslavnima još jednom čestitao Vaskrs, a onima koji nisu te vere požeo je da im Bog da zdravlje i ljubav.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво