Читај ми!

Na ulicama Kragujevca i okoline 120 kontejnera za staklenu ambalažu

Kragujevac je dobio 120 kontejnera za odlaganje staklene ambalaže, u okviru regionalnog projekta "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" . Kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže biće raspoređeni u gradskom, prigradskom i seoskom području.

Reciklažom jedne tone stakla može da se uštedi i do 40 posto energije i 50 odsto količine vode koja je potrebna za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagađenje vazduha smanjuje za 20 procenata rekao je Slobodan Krstović, šef jedinice za životnu sredinu NALED-a.

Značajna uloga u sprovođenju projekta na terenu pripašće JKP "Šumadija Kragujevac" koje će utvrđenom dinamikom prazniti kontejnere i predavati staklenu ambalažu ovlašćenim operaterima na odgovarajući tretman.

Direktor JKP "Šumadija Kragujevac" Nemanja Dimitrijević najavljuje da će 120 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže biti raspoređeno u gradskom, prigradskom i seoskom području i ističe da je pored primarnog cilja - reciklaže staklene ambalaže, važan cilj ovog projekta i edukacija građana o primarnoj selekciji otpada i zaštiti životne sredine.

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka "Sekopaka", operatera ambalažnog otpada, navodi da su razvijene evropske zemlje krenule sa uvođenjem primarne selekcije još 1992, a Srbija tek 2010. godine.

"Kako bismo dostigli nivo EU, ključno je da svako preuzme odgovornost za svoje postupke kada je u pitanju reciklaža - i institucije, i privreda, i građani. Udruživanjem možemo postići bolje rezultate i zbog toga ovaj projekat ima veću snagu, jer zajedno želimo da napravimo održiv sistem koji će primenjivati lokalne samouprave širom Srbije i regiona", poručila je Violeta Belanović Kokir.

 Projekat sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju i NALED, zajedno sa kompanijom Sekopak, a uz finansijsku podršku "Apatinske pivare". 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво