Читај ми!

Građani ispred Vlade zatražili legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Povodom nezvaničnog Svetskog dana kanabisa nekoliko desetina građana ispred Vlade Srbije zatražilo je legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Okupljeni su potom prošetali do zgrade RTS-a, gde su govorili oni koji se leče kanabisom.

Od 12. godine Dragoljub Mrđić boluje od epilepsije. Poslednje dve decenije napade je lečio kanabisom, zbog čega su mu, tvrdi, epileptični napadi gotovo iščezli. Ipak, zbog posedovanja kanabisa je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine.

"Ja sam jedino hteo to – da sprečim napad epilepsije. I u tome sam uspeo. Imao sam samo tri napada do hapšenja, od hapšenja sam počeo ponovo dobijati epi napade. Ja sam osuđen samo zato što sam hteo da budem zdrav", poručuje Mrđić.

Posedovanje ili uzgajanje kanabisa u bilo koje svrhe prema Krivičnom zakoniku Srbije je krivično delo. Da se to promeni, udruženja traže duže od deceniju. Međutim, radna grupa Ministarstva zdravlja donela je 2015. odluku da ulje kanabisa ne treba ozakoniti, jer nema dovoljno dokaza da leči i da je bezbedno.

"Kanabis je odlukom UN 2. decembra na predlog SZO skinut sa liste opasnih droga. Samim tim je ta jedinstvena konvencija UN utkana u naše zakone i obavezujuća je. Što znači da je kanabis u Srbiji na određen način dekriminalizovan", navodi Miloš Simić, predsednik socijal-kanabis kluba Beograd.

Na primeni odluke Ujedinjenih nacija se već radi, poručuje ministar zdravlja.

"Nemamo nijedan razlog da mi to ne primenimo što su rekli, ali da ne ugrožavamo ni naše građane, ni naše zakonodavstvo. Ono što je činjenica je da radimo na tome i naši najstručniji ljudi će raditi i doneti rešenje koje je u skladu sa tim. Izuzetno osetljiva tema", ističe Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Ovoj temi različito je pristupljeno širom sveta – trenutno je upotreba kanabisa u medicinske svrhe legalna u 22 evropske zemlje, među kojima su Hrvatska i Severna Makedonija. Sa druge strane, u zemljama poput Kine, Egipta i Nigerije posedovanje čak i male količine može značiti doživotni zatvor.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво