Читај ми!

Novinar Daško Milinović napadnut u Novom Sadu, traži se hitno rasvetljavanje slučaja

Nekoliko muškaraca jutros je fizički napalo radijskog voditelja i novinara Daška Milinovića. Premijerka, Ministarstvo kulture i informisanja, gradonačelnik Novog Sada, novinarska udruženja i političke partije osudili su napad i pozvali na istragu. U 15 časova hitan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, saznaje UNS.

Radio-voditelj Daško Milinović napadnut je jutros u Novom Sadu, oko 6.45 u Ulici vojvode Knićanina, prilikom odlaska na posao.

Milinović je tokom emisije "Alarm sa Daškom i Mlađom" rekao da je poprskan suzavcem u oči, dok su ga dvojica mladića napala šipkom.

Rekao je i da je juče primetio kako ga ista dvojica čekaju, dodajući da bi mogao da ih prepozna.

Nezvanično saznajemo da su o tom događaju iz Kliničkog centra obavestili policiju, a u Tužilaštvu napad kvalifikovali kao krivično delo s lakim telesnim povredama.

Brnabić: Napad na novinare nedopustiv u civilizovanom društvu

Premijerka Ana Brnabić poručila je, povodom napada na Milinovića, da su napadi na predstavnike medija crvena linija koja ne sme da se prelazi u civilizovanim društvima.

"Malo je da kažem da osuđujem napad", rekla je Brnabićeva novinarima u Parlamentu komentarišući taj slučaj.

Navela je da su sve nadležne institucije, MUP i tužilaštvo, reagovale odmah.

"Nadam se da će se ovo brzo i efikasno rešiti, da će počinioci biti privedeni pravdi, a da će sudstvo učiniti svoje na efikasan način i da će osuditi počinioce", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila da su napadi na novinare strašni, nedopustivi i u neskladu sa civilizovanim društvima.

"Volela bih da vidim najteže moguće kazne, ali to je do sudstva", dodala je Brnabićeva.

Osuda Ministarstva kulture i gradonačelnika Novog Sada 

Ministarstvo kulture osudilo je napad i pozvalo nadležne organe da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ovaj slučaj kao i sve druge napade na novinare tretiraju kao prioritetne.

Ministarstvo još jednom ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da tom prilikom njihova lična bezbednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Napad je osudio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je na Tviteru napisao da očekuje da se čim pre pokrene istraga povodom nasilja koje je jutros pretrpeo Daško Milinović.

"Nasilnici moraju biti odmah pronađeni i kažnjeni. Nedopustiv je i sramotan ovaj napad na novinara, to ne sme da se dešava ni u Novom Sadu ni u Srbiji", istakao je Vučević.

UNS i NUNS: Nadamo se da će počinioci biti kažnjeni

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saopštenju najoštrije osuđuje napad na Milinovića.

"Ovom prilikom izražavamo i zebnju za bezbednost novinara Milinovića, budući da se ovde evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji. Takođe, ovaj rukopis napada podseća i na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema pripadnicima novinarske profesije", ističe se u saopštenju NUNS-a.

NUNS je, kako dodaju, samo u ovoj godini u svojoj Bazi napada i pritisaka zabeležio 35 slučajeva, uključujući i ovaj, dok je u prethodnoj bilo 189 slučajeva, odnosno 32 slučaja fizičkog napada.

"Ovaj slučaj ćemo registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SaveJournalists.net, i obavestiti nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije. Takođe, pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa i nadamo se da će brzo i efikasno istražiti ceo slučaj i kazniti počinioce", ističe NUNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od svih nadležnih organa da preduzmu sve mere kako bi novinari i medijski radnici mogli nesmetano da rade svoj posao.

Kako UNS saznaje, u 15 časova biće održan hitan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. 

Napad na Milinovića osuđuju i političke stranke i pokreti

Gradski odbor Stranke slobode i pravde najoštrije osuđuje napad na Daška Milinovića, ističući da je Milinović "kao poznati aktivista i antifašista, i ranije bio meta napada, kako uličnih batinaša, tako i orkestriranih kampanja na društvenim mrežama".

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu zahteva od nadležnih državnih organa da u najkraćem roku identifikuju i privedu pravdi vinovnike inspiratore napada.

I Pokret "1 od 5 miliona" zahteva od nadležnih organa da se izvršioci i nalogodavci "mučkog napada na Milinovića identifikuju i procesuiraju bez odlaganja", dodajući da, u suprotnom, "saučestvuju u nasilju umesto da ga sprečavaju".

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović osuđuje napad ističući da je to "direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače istrage".

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво