Heroj sa Košara Mija Đidić dobija novi dom, ratni drugovi prvi pritekli u pomoć

Mija Đidić, junak sa Košara koji živi u teškim uslovima, uskoro dobija novi dom. U pomoć zaboravljenom heroju, koji je na karauli proveo četiri meseca, prvi su pritekli njegovi ratni drugovi. Prikupljen je novac i danas je počela izgradnja kuće u Milentiji podno Kopaonika.

Samo stotinak metara od trošne kuće, u kojoj već decenijama žive majka Vidosava i 43-godišnji Mija, majstori ojačavaju temelj davno započetog porodičnog doma Đidića, koji zbog sudbine koja ih je zadesila nikada nije završen.

Opština Brus angažovala je zaposlene u JKP-u za neophodne građevinske radove. Dopremljene su i prve količine materijala. U očima domaćina konačno po neka iskara nade u bolje sutra.

"Srećan sam što mi prave kuću. Kako da kaže, biće bolje u novoj kući i tako, neće da nam pada kiša na glavu", kaže Mija Đidić.

Vidosava Đidić, Mijina majka, ističe da im izgradnja kuće znači mnogo. "Nadamo se da se uskoro i uselimo. Svima vama zahvalnost", dodaje Vidosava.

Mijini ratni drugovi preko organizacije "Graditelji mira" pokrenuli su akciju koja je zahvaljujući humanim ljudima stigla čini se u poslednji čas.

"Cela kuća će koštati oko dva miliona. Za sada ima 1.168.000 prikupljeno sredstava i idemo dalje. Koliko toliko da mu pomognemo da ima srećan, život, budućnost neku", navodi Boban Ostojić iz organizacije "Graditelji mira".

Iako je kalendarski prošla zima na obroncima Kopaonika još se ne predaje. Za porodicu Đidić obezbeđen je preko potreban ogrev. Stigli su paketi hrane i lekova. Socijalna pomoć od koje žive već decenijama nije dovoljna. Opština Brus preduzela je neophodne korake kako bi se Miji obezbedio status ratnog vojnog invalida.

"Medicinska dokumentacija je prikupljena u proceduri je, čekamo izveštaje lekarskih komisija. Potrudićemo se da i na tom polju ubrzamo proceduru", kaže Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus.

Pravo na penziju, ali i useljenje u novu kuću, ratni heroj sa Košara koji se decenijama bori sa postraumatskim sindromom i majka Vidosava koja brine o njemu mogu da očekuju već početkom leta. 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво