Protest ispred kamenoloma na planini Baba, "za 10 godina ovde će biti peščara"

Žitelji Plane i Lešja kod Paraćina, održali su skup protestujući zbog otvaranja novog kamenoloma, jer tvrde da će eksploatacija krečnjaka ugroziti životnu sredinu na planini Baba. Investitor "Kruševacput" ima dozvolu za korišćenje rudnika, kao i elaborat za zaštitu životne sredine.

Novi kamenolom na planini Baba je kap u prepunoj čaši, kažu meštani i predstavnici Udruženja "Odbranimo Babu, Planu i Lešje", jer se uništava priroda i zdravlje stanovništva u tom kraju.

"Ovde, u selu Plani, postoji već jedan rudnik zbog kojeg smo izgubili vodu pre 40 godina, neposredno posle otvaranja rudnika šest meseci posle toga, zatim, rekao sam vam, mikroklima, da će biti totalno poremećena, biće poremećeni putevi. Ovi putevi su rađeni iz samodoprinosa meštana", ističe Dragan Ristić, predsednik MZ Plana.

Boban Momirović iz Plane smatra da su meštani osuđeni na propast ukoliko počne da radi i treći kamenolom tog kapaciteta. Tu će, kaže, za deset godina biti peščara.

"Ja imam imanje ovde dole, imam dosta ovaca, ja tu svaki dan prolazim, je l‘ treba da gledam u nebo da li će da me ubije kamen", pita se Danijel Petrović iz Plane.

Šta kažu u "Kruševacputu"

Za novi kamenolom vlasnik je od meštana otkupio sedam hektara zemljišta. "Kruševacput" uradio je studiju izvodljivosti 2019. Godinu kasnije dobili su i odobrenje od ministarstva rudarstva i energetike, što je potvrdila i lokalna skupština.

Detaljnim planom biće regulisano i kako će se kamioni natovareni kamenom kretati. Životna sredina, tvrde u "Kruševacputu", neće biti ugrožena.

"To su rekli stručnjaci koji su napravili studiju za zaštitu životne sredine, koji su ispitali da na 50 metara ispod površine tla nema podzemnih voda, koji su ispitali i vazduh i koji su nam naložili sve mere kojih moramo da se pridržavamo kada budemo eksploatisali ovaj rudnik, znači i merenje buke, i merenje zagađenosti životne sredine, i sve što se tiče pitanja ekologije mi ćemo to ispoštovati, kada bude došlo vreme eksploatacije", ističe Vesna Lazarević, tehnička direktorka "Kruševacputa".

Inspekcija zabranila eksploataciju 

Na predstavku meštana Ministarstvu za brigu o selu, reagovala je ekološka inspekcija i zabranila eksploataciju krečnjaka.

U "Kruševacputu" kažu da eksploatacije kamena trenutno nema i da su u istražnim radovima. Voljni su i da rekonstruišu put.

Novi kamenolom podelio je i meštane okolnih sela, i dok su jedni prodali kamenolomu svoja imanja na planini, drugi najavljuju radikalizaciju protesta.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво