Dečak dijabetičar se srušio ispred prodavnice, život mu visio o koncu

Četrnaestogodišnji dečak koji boluje od dijabetesa umalo je umro ispred prodavnice u Bačkoj Palanci. Njegova majka tvrdi da su prodavci odbili da mu pruže pomoć kada mu je pozlilo. Kompanija ispred čije se prodavnice to dogodilo saopštava da će slučaj istražiti komisija.

Mihajlo Milovanov je prema rečima svoje majke, nakon ručka krenuo sa drugom u šetnju. Nakon što mu je pozlilo, pojeo je dve čokoladice koje je poneo i izmerio je šećer koji je pokazao niske vrednosti. Zatim se uputio u prodavnicu "Podunavlje", kako bi zamolio za bananicu koja mu je neophodna da bi regulisao nivo šećera.

"Ušao je, bio je isteran, jer oni tobože ne znaju šta je dijabetes, i šta bi bilo kada bi njima neko svakoga dana tako ulazio", kaže dečakova majka Marija Milovanov.

Navodi da su dečaka, nakon što je osetio da mu je veoma loše, izdale noge i da je pao ispred prodavnice.

"Drugar koji je bio sa njim se mnogo uplašio. Mihajlo mu je poslednjim atomima svoje snage dao telefon da nazove tetku, jer je znao da sam na poslu i nije hteo da me uznemirava."

A zatim je ponovo pokušao da mu nabavi slatkiš, jer nisu imali 17 dinara koliko košta čokoladna bananica.

"U tom momentu dečak ulazi uplašen u radnju da pokuša da ukrade čokoladicu. Uhvatio ga je prodavac, udario i izbacio napolje", tvrdi Marija Milovanov.

Mihajlov drug telefonom je pozvao u pomoć njegovu tetku.

"Mi smo stigli i zatekli Mihajla kako leži dole na hladnom betonu, a taj dan je bio jako hladan. Ja sam uletela unutra, otišla do frižidera uzela 'pepsi', bacala na pult i rekla 'otkucajte mi ovo, sestra će platiti', i izašla da detetu ukažem prvu pomoć, mi smo se još zadržali ispred radnje, navodi Mihajlova tetka Anđelija Lazić.

Podunavlje: Netačne tvrdnje, sastavićemo komisiju

Kompanija "Podunavlje" saopštila je da je netačna tvrdnja da je prodavac ošamario dečaka, kao i da su formirali komisiju koja će ispitati slučaj u saradnji sa dečakom i roditeljima.

U Bačkoj Palanci pojavili su se grafiti, ali protest izražavaju mnoge komšije koje danima prodavcima donose 20 dinara. Reagovalo je i Udruženje "Dijabetes revolucija", koji upozorava da je život dečaka bio u opasnosti.

"Najveći problem koji imaju dijabetičari u Srbiji je nedostatak traka za merenje nivoa šećera u krvi, kao i senzora za kontinuirano merenje šećera za decu", napominje, predsednik Udruženja "Dijabetes revolucija" Dušan Rajić.

Kako ističe, da je dečak imao senzor ovo se ne bi desilo. Senzor bi na vreme alarmirao da je šećer u krvi nizak i dete bi na vreme uzelo sok i čokoladicu, dodaje Rajić.

U Srbiji svaki deseti stanovnik boluje od dijabetesa, ali u Udruženju kažu da je Mihajlov slučaj jedinstven u njihovoj praksi, jer je ovo prvi put da je neko odbio da pruži pomoć dijabetičaru, koga su sekunde delile od kome, a zatim i od sigurne smrti. 

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво