Istorija i običaji Roma u nastavnom programu način da se razbiju predrasude i pobedi diskriminacija

Obrazovanje Roma je najbolji mehanizam za razbijanje predrasuda o toj najbrojnijoj manjinskoj zajednici. Na skupu pod nazivom "Prevazilaženje anticiganizma u Evropi" poručeno je da istorija Roma, njihova kultura i običaji moraju biti uključeni u nastavni program škola u Srbiji.

Anticiganizam je specifičan oblik rasizma, ideologija zasnovana na rasnoj nadmoći. To je istorijska diskriminacija koja podrazumeva stigmu, govor mržnje i nasilje. Sve to zahteva zajedničku borbu svih evropskih država.

"Obeležavanje pola veka od Prvog kongresa Roma i proslava 8. aprila Međunarodnog dana Roma prilika su da institucije potvrde posvećenost promociji jednakosti i nediskriminaciji romskih zajednica, kao i da nastave napore u borbi protiv anticiganizma", rekao je Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib zabrinut je zbog toga što je diskriminacija Roma i dalje problem u Evropi.

"Nemačka je veoma posvećena borbi protiv ove pojave u svim oblicima. Borba protiv mržnje i govora diskriminacije je jedan od prioriteta našeg predsedavanja Savetu Evrope. To je borba koja zahteva upornost i budnost", naglašava Šib.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je pitanje socijalne inkluzije Roma od posebnog značaja za proces pristupanja Srbije EU, a tiče se ljudskih prava, zaposlenja i socijalne zaštite.

Resorno ministarstvo je na usluzi Nacionalnom savetu Roma u Srbiji. Otvoreno je za sve njihove predloge, opaske i kritike jer niko od njih samih ne zna šta im je najpotrebnije.

"Mi znamo da je lakše razbiti atom nego predrasude u ljudskom umu i nećemo da ih razbijamo, ali hoćemo da zakone koje donosimo budu primenjeni i da zabranimo ponašanje zasnovano na predrasudama", poručuje Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Stvari se pomeraju nabolje, ali je neophodno da to bude brže. Nadamo se da neće biti potrebno da prođe još pola veka, zaključeno je na skupu.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво