Kako od limenki napraviti solarne panele, znaju učenici niške gimnazije "Bora Stanković"

Učenici prvog razreda Gimnazije "Bora Stanković" iz Niša od limenki su napravili solarni panel za zagrevanje prostorija. Kažu da bi taj proizvod mogao da doprinese smanjenju zagađenosti vazduha.

Iako imaju samo po 15 godina, njihov solarni panel izleda veoma ozbiljno. U timu učeničke komapnije "Ekolim" ih je petoro i kažu da su inspiraciju pronašli u svakodnevnom životu.

"Mladi koriste dosta limenki dnevno. Njima treba dosta vremena da se i recikliraju i razgrade. Mi smo hteli da smanjimo to zagađenje životne sredine, kao i zagađenje od toplana, domaćinstava i da sve spojimo u jednu celinu", kaže Rastko Petrović iz učeničke kompanije "Ekolim".

Panel je napravljen od 60 limenki. Ofarbane su crnom bojom, koja najviše apsorbuje svetlost. 

"Imamo dve rupe, na dnu i vrhu. Kroz donju rupu vazduh ulazi, prolazi kroz limenke koje su izbušene i zalepljene i u njima se vazduh greje, jer je lim jako tanak i brzo se zagreva i kroz gornju rupu taj topao vazduh ulazi u prostoriju", priča Kaja Gavrilović iz učeničke kompanije "Ekolim".

Jana Simić iz te učeničke kompanije ispričala je da kad poraste želi da osnuje svoju kompaniju i da se pronašla u toj sekciji, tako da joj je baš drago što je našla taj tim, da čine jednu celinu i da neće imati samo jedan proizvod – solarni panel, već da naprave još proizvoda.

Zaštita životne sredine za ove tinejdžere veoma je važna, a njihova mentorka kaže da ih odlikuje ogroman entuzijazam.

"Ovakva energija u prvom razredu, želja da stvaraju i realizuju nove ideje i da ih realizuju do kraja se do sada nije pojavljivala u učeničkim kompanijama koje sam vodila, a Gimnazija 'Bora Stanković' je po tome poznata", navodi Ana Ivić Veljković, mentorka.

Iako kod nas nema ovakvih panela, oni nisu novina u svetu. Učenici kažu da postižu odlične rezultate, ali su mnogo jeftini od pravih solarnih panela.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво