Читај ми!

Kako izgledaju pripreme za proslavu Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Hrišćani koji Uskrs proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan, kada je Hristos stradao. Prema običajima, farbaju se jaja i priprema trpeza za nedelju.

Katarina i Jano Zamečnik iz Kovačice nemaju dece, ali im je kuća uvek puna. Na Veliki petak dolaze im devojčice iz komšiluka i pomažu u farbanju jaja, skupljaju travke i cveće, kako bi ih našarale.

"Stavili smo neko cveće na jaje, zavezali hulahopkom i stavili da se kuvaju", objašnjava proces spremanja jaja Anja Košut.

Katarina sve radi na starinski način, jaja boji isključivo u lukovini, a seća se i kako je to radila kao dete.

"To se u krpu stavljalo, onu tkanu, od konope, tanku. Isto se stavljalo trave, cveće, bilo šta, pa se zavijalo u tu krpu, vezalo i tako kuvalo", navodi Katarina Zamečnik.

Na današnji dan se posti, prave se kokice, ali i spremaju jela za nedelju, kada će na trpezi biti obavezna kuvana šunka i pihtije. Po podne se ide u crkvu, gde Katarina već skoro 40 godina peva u horu.

"Danas će u sklopu bogosluženja biti čitane Svete pasije, to je knjižica u kojoj se nalaze odlomci iz Jevanđelja o stradanju Gospoda našeg Isusa Hrista. Ljudi su u crno obučeni, sve je tiho, dostojanstveno, u znak sećanja na Isusovu žrtvu", navodi Martin Bajza, sveštenik.

U Kovačici je dosta mladih otišlo da se školuje ili živi u Slovačkoj, a veliki praznici, kao što je Uskrs, prilika su da se porodice ponovo okupe i uživaju zajedno.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво