Читај ми!

Nebojša Glogovac dobija sokak u Beogradu

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.

U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao. Naglašava se da njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović istakla je značaj čuvanja sećanja na Nebojšu Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

"Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu, rekla je Radulovićeva.

Spomenik junacima Mojkovačke bitke

Članovi Komisije takođe su usvojili zajedničku inicijativu dnevnog lista Večernje novosti i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

"Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje", istakao je Vesić.

"Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje. Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka je jedan od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije", dodao je Vesić u delu inicijative.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagoru u Parku prijateljstva na Ušću.

Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu "Gitanđali". U novembru 1926. godine, Tagor je posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i na Kolarčevom univerzitetu.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво