Читај ми!

“Rio Tinto” obećava rudnik 21. veka, aktivisti zameraju što još nema ekološke studije

Geološka istraživanja su i zvanično potvrdila – rezerve litijuma u lozničkom kraju mogu da pokriju deset odsto svetskih potreba za tim mineralom. Investitor "Rio Tinto" treba još samo da završi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, što je i glavna tačka sporenja sa protivnicima otvaranja rudnika.

Šesnaest godina od pronalaska ležišta "Jadar", ćerka kompanija svetskog rudarskog giganta "Rio Sava" overila je rezerve litijuma – u okolini Loznice je više od 158 miliona tona tog retkog minerala. Do sada je "Rio Tinto" u projekt uložio 450 miliona evra, planira da gradnju rudnika počne iduće godine, a eksploataciju 2026.

"Litijum je poslednjih godina aktuelan ima ga i na drugim mestima u svetu, ali ovde se nalazi u koncentraciji koja jednostavno daje ekonomsku isplativost da se eksploatiše. To je rudnik 21. veka. Sama investicija, u naredne četiri godine, planirana je u iznosu od 1,5 milijarde evra", kaže Vesna Prodanović, generalna direktorka "Rio Save".

U Udruženju građana "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" protive se gradnji rudnika jer je, kažu pretnja životnoj sredini. Zameraju što još nema ekološke studije o toj investiciji.

"Imali smo više sastanaka sa ‘Rio Tintom’ i od njih nismo dobili skoro nikakva uveravanja koja mogu da potkrepe bilo kojom relevantnom činjenicom da će to biti bezbedno. Imamo stvarno relevantna uveravanja da nema te tehnologije koja će tu eksploataciju i izdvajanje litijuma iz jadarita, moći da nas zaštiti. Znači, ne postoje ti filteri", napominje Momčilo Alimpić, predsednik Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu".

U "Rio Tintu" tvrde da će primeniti najsavremeniju tehnologiju i da im je zaštita životne sredine prioritet. Studiju ekološkog uticaja obećavaju pre kraja godine.

"Ovo je podzemni rudnik i mi smo radili nekoliko takozvanih blok modela da dođemo do najboljeg modela eksploatacije rude. U tom smislu je važno da ne možemo da poredimo proces koji ćemo mi ovde koristiti sa procesom koji se koristi u Južnoj Americi, Australiji, dakle sa površinskim načinom eksploatacije", dodaje Prodanovićeva.

Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu navodi da država ima mehanizam kontrole u svim fazama, od projektovanja, faze izgradnje, faze puštanja u rad i sam rad.

"Sve je definisano svim propisima, svi inspekcijski organi postoje", izjavio je Jovović.

Vlada je već ulaganja u litijum označila kao strateška i poručila da nema izvoza sirovine, otvaranje rudnika mora pratiti prerada i otvaranje fabrike za proizvodnju litijumskih baterija.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво