Читај ми!

Potpisan Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje Srbije i SAD

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador SAD Entoni Godfri potpisali su u Idvoru Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje dve zemlje, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

"U Idvoru, rodnom mestu naučnika, pronalazača, profesora na Univerzitetu Kolumbija i počasnog konzula Srbije u SAD, našeg i vašeg Mihajla Pupina stavili smo danas potpis na ovaj značajan dokument koji omogućava nastavak saradnje naših i američkih naučnika", rekao je ministar Ružić.

On je podsetio da nije slučajno što je baš danas potpisan ovaj dokument.

"Na današnji dan, 3. marta 1915. godine osnovan je Nacionalni savetodavni odbor za aeronautiku, čiji je član bio i Pupin. Ta institucija bila je prethodnica Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije – NASA", kazao je on.

Ružić je podsetio da Srbiju i SAD neraskidivo povezuju naučnici kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kojima je Amerika bila druga domovina.

On je naveo i da je dobra bilateralna saradnja Srbije i SAD veoma značajna za napredak i stabilnost celog regiona.

Ministar Ružić ocenio je da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i prijateljski, što je važno za napredak i stabilnost celog regiona. On je kao značajan segment te saradnje naveo naučno-tehnološku saradnju.

Prema njegovim rečima, obe zemlje imaće koristi od produžetka važenja ovog sporazuma. To će naučnicima iz Srbije i SAD omogućiti, između ostalog, da nastave da zajednički rade na novim projektima, otkrićima i istraživanjima. Osim toga, stvara se dodatni prostor i za saradnju naučnih institucija i univerziteta dveju zemalja.

Njegova ekselencija, ambasador Godfri izjavio je da se neprekinuti lanac saradnje SAD i Srbije u nauci i tehnologiji nastavlja od Pupinovog rada pre više od jednog veka do današnje Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije, kada je Beograđanka pomogla da najnovija svemirska letelica bude poslata na Mars.

"Ovaj okvirni sporazum unapređuje saradnju između naučnika i akademika takođe u mnogim drugim oblastima, od medicine, arheologije do nauke o klimi i šire. Iskreno zahvaljujem ministru Ružiću i njegovom timu na bliskoj saradnji koja nam je omogućila da nastavimo ovo dragoceno partnerstvo", rekao je Godfri.

Prethodni Sporazum Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je u Vašingtonu 23. aprila 2010. godine.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво