Читај ми!

Skoro dve milijarde dinara za modernizaciju protivgradne zaštite u Vojvodini

Od 118 lansirnih stanica Radarskog centra "Fruška gora", 55 je automatizovano, a za dalju modernizaciju protivgradne zaštite u Vojvodini Pokrajinska vlada izdvojiće gotovo dve milijarde dinara.

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović najavio je da je Skupština Vojvodine juče donela odluku o obezbeđivanju neophodnih finansijskih sredstava za modernizaciju sistema i u druga dva radarska centra na teritoriji Vojvodine – "Bajša" i "Samoš".

"Ovo je važna vest za poljoprivrednike i gazdinstva jer se konkretno na delu borimo za smanjivanje posledica koje mogu naneti gradonosni oblaci i koje mogu biti veoma velike. Od 118 lansirnih stanica Radarskog centra 'Fruška gora' 55 je već automatizovano", izjavio je predsednik Mirović nakon obilaska tog radarskog centra.

Mirović je dodao da će nakon modernizacije biti pokrivena cela teritorija Vojvodine i da će se smanjiti rizici od posledica grada za 30 do 40 procenata.

"Uvođenjem daljinskog sistema automatizovane odbrane od gradonosnih oblaka, rakete će, umesto velikog broja ljudi, lansirati operater iz radarskog centra, što će omogućiti efikasnije i brže delovanje", naveo je Mirović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić rekao je da je automatizacija mreže važan posao od zajedničkog interesa za sve građane Republike Srbije i najavio da će svih 118 lansirnih stanica Radarskog centra "Fruška gora" biti automatizovano do kraja maja.

"Potom krećemo u proces automatizacije lansirnih stanica radarskih centara 'Samoš' i 'Bajša'. Ovim projektom se eliminiše rad strelaca i omogućuje pouzdaniji i efikasniji sistem, i na taj način obezbeđujemo da štete od grada budu svedene na najmanji nivo koji dopušta struka", kazao je Nikolić.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво